sobota 13. února 2021

Ctihodná Brigita z Kildare 

Naomh Bríd Cill Dara, Irská

památka 1. / 14. února

 

Ctihodná Brigita, se narodila okolo roku 452 ve  Faughart v Irsku, v křesťanské rodině. Podle církevní tradice, byli její rodiče pokřtěni svatým Patrikem (Svt. Patrik  - Naomh Pádraig - apoštol a osvětitel Irů † 461, památka 17. /30. března), který pak také nedlouho před svojí smrtí, svatou Brigitu navštívil a poprosil ji, aby mu utkala rubáš, ve kterém byl potom i pohřben.

Už, když byla malá, projevovala podivuhodné úsilí k dosáhnutí ctností. Když rodiče mladé dívky, projevili přání provdat ji, dívka dala přednost jedinému Ženichu, Pánu našemu Ježíši Kristu. Brzy na to přijala mnišství a podle tradice ji postřihl svatý Mel (Svt. Mel z Ardagh † 488 nebo 490, památka 6. / 19. února).

V roce 470, se stala igumenii monastýru, který sama založila. Na tomto místě rostl ohromný dub, a proto se tento monastýr jmenoval Kildare – Cill Dara, což znamená dubový chrám.

Ještě za života svaté Brigity, byla v monastýru ustanovena archijerejská katedra, kterou měl ve správě spravedlivý starec Conleth (Svt. Conleth z Kildare, památka 4. /17. května).

Následovníci svaté Brigity, zakládali monastýry po celém Irsku.  Proslavila se svým přísným mnišským odříkavým zápasem, pokorou a neobyčejnou štědrostí, kterou projevovala k chudým. Je mnoho zapsaných svědectví o zázracích, které z milosti Boží učinila. Znamením kříže vyháněla běsy, uzdravovala nemoci, obracela na cestu víry a pokání hříšníky.

Zesnula roku 525 v Kildare. Ostatky ctihodné Brigity, se nachází ve městě Downpatrick - Dún Pádraig, vedle svatých ostatků svatých Patrika a Kolumbána. Ctihodná Brigita je ctěná jako ochránkyně Irska.

Tropar hlas 1.

Pokorou, jsi vystoupila do výšin, Boží vůlí povznesená, před Nebeským ženichem jsi předstoupila, nosíce korunu čestného panenství, nyní se rozpomeň na ty, kteří k tobě přicházejí, tak, jak jsi to i slíbila, ó ctihodná Matko Brigito, pros Krista Boha, aby spasil duše naše.

Kondak hlas 4.

Evangelní moudrostí od mládí naplněná, s radostí jsi vystoupila do výšin ctností, nyní za všechny, kteří k tobě s vírou přicházejí, ó svatá panno Brigito, pros Krista Boha, aby spasil duše naše.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.