sobota 13. února 2021

 Svatá mučednice Perpetua a spolu s ní umučení: Saturus, Revocatus, Saturninus, Secundulus a Felicita (†203)

památka 1. / 14. února

Svatá mučednice Perpetua, pocházela z patricijského rodu a z dobré rodiny, byla vzdělanou ženou, která byla vdaná a žila ve městě v Thuburbo Minus poblíž Kartága, v římské provincii v Africe. Když bylo Perpatue dvacet dva let a ve svém náručí nosila dítě, které ještě kojila, ovdověla.

V té době, uvěřila v Krista Spasitele a spolu s ní i její bratr Saturus, její služebnice Felicita, služebník Revocatus a také mladík Secundulus, který pocházel také ze vznešeného rodu. O víře, je poučoval Saturninus, která je připravoval k přijetí svatého křtu.

V té době, vládl císař Septimius Severus (193 – 211), který svým nařízením sice dovoloval, aby křesťané mohli vyznávat své učení, zároveň však, ale v tomto nařízení zakazoval, aby se s Církví mohli sjednotit další věřící.

Na základě tohoto nařízení, byla Perpetua a spolu s ní Saturus, Revocatus, Secundulus a Felicita jako křesťané zatčeni. Nejprve byli vězněni ve svém domě, kde se k nim připojil Saturninus, který si přál, aby sdílel osud se svými učedníky. Potom byli všichni společně uvrhnuti do vězení. Než se tomu tak stalo, přijali svatý křest.

O svém přebývání ve vězení, o Božím zjevení, kterým byli posilněni ve víře i o mučení, si Perpetua dělala ve vězení zápisky, které se nám dochovali ve spisu Umučení svaté Perpetuy a Felicity - Passio sanctarum Perpetuae et Felicitatis.

Do vězení, za svojí dcerou Perpetuou, přišel nakonec i její otec, který byl zarytý pohan a přesvědčoval ji, aby se pro svou mateřskou lásku k dítěti, vzdala víry. Avšak láska ke Kristu, kterou měla, byla nad jakoukoli pozemskou náklonnost.

Perpetua o tom napsala tato slova:  Obrátila jsem se na matku a bratra a jim jsem své dítě odkázala. Také jsem prosadila, že pár dnů jsem mohla mít dítě ještě u sebe v žaláři. Později jsme byly u výslechu a rozsudek zněl: "šelmám". Chtěla jsem mít ještě do té doby dítě u sebe, ale otec to nedovolil…“.

Před trestem, svatá spatřila od Boha zjevení, které ji a i ostatní posílilo v jejich strádáních.

Svatý mučedník Secundulus, zemřel ještě v křesťany přeplněném vězení. V tomto vězení, pak své dítě ještě porodila Felicita, která byla po celou tu dobu těhotná. Dcera, kterou porodila, nebyla zabita spolu s ní, ale osvojili si křesťané a vychovali ji jako křesťanku.

Následně, pak byli ostatní mučedníci, vydání do arény k roztrhání divokým zvířatům. Muži byli dáni k roztrhání medvědům, leopardům a divokým prasatům, ženy zdivočelé krávě, která je měla probodnout svými rohy. Zvířata však mučedníky nezabila, všem byla nakonec gladiátorem v aréně proříznuta hrdla.

Tito mučedníci Kristovy zesnuli okolo roku 203.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.