pondělí 8. května 2023

Svatý Zacheus, apoštol ze sedmdesáti,

biskup v Caesareji Palestinské

památka 20. dubna / 3. května, 4. / 17. ledna v Sboru sedmdesáti apoštolů a v Neděli o Zacheovi

Zacheus, byl vrchním celníkem a také velikým boháčem v Jerichu.

Podle svědectví Svatého písma, když Kristus mířil do Jericha, kde žil i Zacheus, ten, protože chtěl vidět Mesiáše alespoň z dálky, vyšplhal kvůli tomu na fíkovník. Kristus si ho tam všiml, promluvil k němu a řekl mu o svém úmyslu navštívit jeho dům.

Hluboce dojatý Zacheus činil pokání ze svých hříchů a slíbil, že čtyřnásobně oplatí každému, koho kdy urazil při vybírání cel a daní (Luk 19, 1-10).

Církevní tradice uvádí, že Zacheus se stal Kristovým. Po Nanebevstoupení našeho Pána Ježíše Krista, pak Zacheus následoval na cestách svatého apoštola Petra, nakonec, se stal biskupem v Cesareji Palestinské ¹. Tam věrně sloužil evangeliu a zesnul v pokoji.

___

¹ Caesarea Palestinská se nacházela na východním břehu Středozemního moře. V dávných dobách byla Caesarea rezidencí římských prokurátorů, jakož i centrem společensko-politického života v zemi. V historii křesťanské Církve byla Caesarea Palestinská významná tím, že zde bylo poprvé dovoleno vstoupit pohanům do Církve Kristovy apoštolem Petrem, který zde pokřtil setníka Kornélia (Sk 10). Byl zde i poslední soud nad apoštolem Pavlem (Sk 25 - 27). V Palestině byla ještě jedna Caesarea, avšak Caesarea „Filipova“, která se nacházela u pramenů Jordánu.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.