úterý 25. dubna 2023

Svatý mučedník Gerontius Kappadokijský ( 290),

otec velikomučedníka Jiřího Vítězného

památka 12. / 25. dubna

Narodil se v Sevastopolu v Malé Arménii v pohanské rodině. Podle některých pramenů byl senátorem, podle jiných měl hodnost stratelata - στρατηλάτης (velitele armády). Oženil se s křesťankou Polychronií.

Jednou onemocněl horečkou a na radu svého malého syna Jiřího, který byl vychováván svojí matkou v křesťanské zbožnosti, vzýval Kristovo jméno a byl uzdraven. Od toho okamžiku se stal Gerontius také křesťanem.

Za vlády císaře Diokleciána Římského, když se křesťanská víra šířila, začalo také v pronásledování křesťanů. Tento příkaz k pronásledování, byl vydán všem místodržícím římských provincií, včetně Kappadokie.

Mezi prvními křesťany zatčenými v Kappadokii byl Gerontius, vůdce římské armády a otec Jiřího, kterému tehdy bylo deset let.

Soudu nad ním, se zúčastnil Jiří i jeho matka Polychronia. Slyšeli, jak Gerontius před zástupcem císaře vyznal tato slova: „Raději zemřu pro svoji víru v Krista, než bych Ho zapřel, i když by jsi mi dal vše, co jsi slíbil.“ Poté slyšeli i vyhlášení rozsudku smrti za to, že odmítl uctít římské bohy. Když byl Gerontius odvlečen na místo popravy, mladý Jiří viděl, jak jeho otec odevzdal svoji duši Pánu a jak jeho duše, byla přijata anděly.

Matka Jiřího, která později přijala mučednickou korunu také, svému synovi, poté řekla: „Tvůj otec, mé dítě, je blízko Božího trůnu, kde si přál tak žít. I když ho možná nevidíme, je blízko nás a bude nás chránit před zlem. Náš dům získal velkého a mocného ochránce. Kéž i nás, Bůh učiní hodnými vyznat víru a nabídnout život, jako oběť za našeho Pána. Mé dítě, nesmíš být smutné, protože jsi nyní ztratil svého otce. Jednoho dne se znovu setkáme. My křesťané věříme, jak víš, že máme nesmrtelnou duši a jednoho dne, budeme vzkříšeni a budeme žít věčně, v blízkosti Božího trůnu.“

Svatý Gerontius, zemřel jako mučedník za své vyznání víry v Krista, kolem roku 290.


 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.