úterý 30. listopadu 2021

Ctihodný Nikon Radoněžský († 1426)

památka 17. / 30. listopadu

Učedník ctihodného Sergije Radoněžského. Narodil se ve městě Jurjev-Polskij v roce 1352. Ještě v mládí, když se doslechl o svatém životě ctihodného Sergije, kterého si přál následovat, přišel za ním do monastýru svaté Trojice a požádal jej, aby ho přijal do svého bratrstva.

Ctihodný Sergij, který v něm spatřil budoucího velkého asketu, v něm však nejprve chtěl vyzkoušet jeho trpělivost a pokoru. A tak ho poslal ke svému učedníku, ctihodnému Athanasiji Vysockému (památka 12. /25. září).

U něj, v Serpuchovském Vysockém monastýru, se učil modlitbě mysli, neustálému se vzděláváním ve svatém písmu a prospívání v ctnostech a duchovní čistotě. Za nějaký čas, byl rukopoložen na jeromonacha a v té době, byl také povolán zpět ctihodným Sergijem do monastýru Svaté Trojice.

Když ctihodný Sergij viděl jeho duchovní zralost a zkušenost, ustanovil ho, před svou smrtí, svým nástupcem, představeným monastýru Svaté Trojice.

Když se stal igumenem monastýru, dodržoval ctihodný Nikon vše, co bylo ustanoveno jeho duchovním otcem a učitelem, půst, modlitba, společná práce všech bratří.

Roku 1408, byl vojsky chána Edigeje, monastýr zcela zničen, zachránily se z něj pouze knihy a liturgické nádoby. Přesto však ctihodný Nikon započal s obnovou monastýru. Takto, 5. července roku 1422, při položení základů kamenného chrámu Svaté Trojice, byly nalezeny netlené ostatky ctihodného Sergije.

K výzdobě tohoto chrámu, pak pozval tehdy významné ikonopisce, mnichy Daniila Čornyho a ctihodného Andreje Rubleva. A byl to právě ctihodný Nikon, kdo zadal ctihodnému Andreji, napsat známou ikonu Svaté Trojice, která byla napsána, ke chvále Sergije Radoněžského.

Po mnoha letech obětavé práce a duchovních zápasů, zesnul ctihodný Nikon, 17. / 30. listopadu, roku 1426.

Roku 1560, byl nad jeho hrobem postaven chrám, který byl zasvěcen jeho památce.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.