středa 1. prosince 2021

Svatý mučedník Platon Ankýrský († 302)

památka 18. listopadu / 1. prosince

Svatý mučedník Platon, byl bratrem svatého mučedníka Antiocha lékaře (památka 16. /29. července), narodil se ve městě Ankyra v Galacii (ve starověku území, rozkládající se v hornaté centrální Anatolii, které je dnes součástí Turecka), ve zbožné rodině.

Ještě jako mladík, opustil svůj rodný dům, chodil po okolních městech a s velkým odhodláním, tam šířil Boží slovo. Ti kdo ho slyšeli, se podivovali přesvědčivostí toho, co říkal, krásou jeho slov i hlubokou znalostí helénského učení.

Za šíření Božího slova byl však zajat a přiveden do Diova chrámu, kde byl před vládcem Agrippou souzen. Soudce, se jej nejprve snažil přesvědčit chválou a lichotkami, aby se odřekl Krista.

Přesvědčoval ho, že svým rozumem, se může srovnávat, s velkým učencem a svým jmenovcem Platónem, jen když se k tomu ještě pokloní pohanským bohům. Na to, ale svatý Platón odpověděl, že moudrost filosofa, třebaže je veliká, je pomíjivá a omezená, avšak pravá moudrost, ta je věčná a bezmezná a spočívá v učení Evangelia.

Poté mu soudce nabídl svoji krásnou dceru jako odměnu, když se zřekne Krista. Kdyby to však odmítl, bude ho už jen čekat, mučení a smrt. Svatý Platón odpověděl, že si vybírá dočasnou smrt pro věčný život.

Vládci Agrippovi došla trpělivost a tak nařídil mučedníka nemilosrdně zbít a poté poslat do vězení.

Když svatého Platóna vedli do vězení, obracel se svým slovem k lidem, kteří se shromáždili kolem chrámu, a všechny přizval, aby neodstupovali od křesťanské víry.

O sedm dní později byl mučedník Platón znovu přiveden k soudu před vládce Agrippu v Diově chrámu, kde již byly připraveny mučicí nástroje: vroucí kotle, rozžhavené železo a ostré háky. Soudce dal mučedníku na výběr, buď obětuje bohům, anebo na sobě zakusí vše z těch nástrojů, co vidí před sebou. Svatý, však opět zcela rozhodně odmítl uctít pohanské modly a byl proto hned mučen.

Poté ho znovu uvrhli do vězení, kde ho drželi bez jídla a vody osmnáct dní. Když viděli, že to s mučedníkem neotřáslo, bylo mu výměnou za život a svobodu nabídnuto, jen aby řekl „velký je bůh Apollón“.

"Nechci zhřešit ani slovem," odpověděl mučedník.

Na příkaz Agrippy, mu pak byla setnuta hlava, to se událo v roce 302 nebo 306.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.