pondělí 29. listopadu 2021

 Ctihodný Sebastián (Dabović)

Sanfranciský a Jacksonský († 1940)

památka 17. /30. listopadu

Narodil se 9. července roku 1863 v San Francisku, v rodině srbských přistěhovalců z města Risan (Černá hora). Při svatém křtu dostal jméno Jovan.

Jako mladý, roku 1884, odjel do Ruska, kde nastoupil jako student do Petrohradské Duchovní Akademie. Za čtyři roky poté, přijal mnišský postřih se jménem Sebastián (Севастијан) a také diákonské svěcení. Poté co ukončil studia, se vrátil do USA, kde začal sloužit v Sanfranciském chrámu svatého Alexandra Něvského (první ruský pravoslavný chrám v San Francisku, vysvěcen roku 1868). Roku 1892, pak byl rukopoložen na kněze a stal se pravoslavným misionářem na západním pobřeží USA.

Jeromonach Sebastián, založil několik chrámů a škol ve státech Washington a Kalifornie. Pracoval také v administraci v Ruské duchovní misie v Severní Americe¹ pod vedením tehdejšího biskupa Tichona (Bellavina), budoucího patriarchy Ruské pravoslavné církve, světce a vyznavače. Boží slovo šířil anglicky, srbsky a rusky.

Během svého života na cestách, tento misionář přeplul Atlantský oceán patnáctkrát, Tichý oceán devětkrát, musel několikrát navštívit svoji vlast - Srbsko, navštěvoval také Rusko a uskutečnil i misijní cesty do Japonska, kde se setkával se svt. Nikolajem (Kasatkinem), arcibiskupem japonským.

Roku 1905, už v hodnosti igumena, byl otec Sebastián ustanoven představeným srbských pravoslavných církevních obcí, v témže roce, pak byl ustanoven představeným Srbské duchovní misie v Americe. Za svoo dlouholetou obětavou práci na vinici Kristově, mu pak byla roku 1905 udělena hodnost archimandrity.

V roce 1910, otec Sebastián, odjel do Srbska, kde sloužil jako vojenský kaplan v průběhu 2. Balkánské války (1912-1913), stejně také i v průběhu 1. Světové války (1914-1918).

V roce 1936, se vrátil do Srbska, kde začal žít v monastýru Žiča. Roku 1940, ctihodný otec Sebastián, zesnul v Pánu. Pohřbíval ho, jeho velký přítel svt. Nikolaj Velimirović. Ten jej pojmenoval bezhříšným člověkem a největším srbským misionářem moderní doby.

Otec archimandrita, byl známý mezi srbskými přistěhovalci, ale i ve své vlasti jako „otec srbského pravoslaví v Americe“. Zasloužil se o založení několika srbských chrámů a škol ve Spojených státech. Byly to vůbec první srbské pravoslavné chrámy na novém kontinentu. Zakladatel pravoslaví na americké půdě důstojný otec archimandrita Sebastián (Dabović) zůstal v paměti Srbů ve Spojených státech díky své apoštolské, misionářské a literární práci, kterou obětavě konal po dobu čtyřiceti šest let.

V roce 2007, byly svaté ostatky ctihodného Sebastiána, přeneseny do chrámu svt. Sávy ve státě Kalifornie, který založil sám ctihodný Sebastián.

4. září 2015, pak v chrámu svatého Stefana, knížete srbského v Alhambře, v Kalifornii, za účasti Jeho svatosti patriarchy Srbského Irineja (Gavriloviće), se uskutečnilo připočtení ctihodného otce Sebastiána Sanfranciského a Jacksonského, do zástupu svatých.

____

 

¹ Vznik této Ruské duchovní misie v Severní Americe se datuje k roku 1794, kdy mniši z Valaamského monastýru Proměnění Páně započali první pravoslavnou misii v Americe. Za arcibiskupa Tichona (svt. Tichon Bellavin, od roku 1917, patriarcha Ruské pravoslavné církve, světec a vyznavač) byla v roce 1905 katedra Aleutské eparchie přemístěna ze San Franciska do New Yorku. Od roku 1907, pak nesla název: Rusko Řecko-katolická církev v Severní Americe pod jurisdikčním duchovním vedením Ruské církve.

Zpočátku byly srbské pravoslavné farnosti v Severní Americe, z důvodu absence srbského archijereje na novém kontinentu, v jurisdikci Aleutské a severoamerické eparchie Ruské pravoslavné církve, ve které byla z iniciativy arcibiskupa Tichona (Bellavina), 17. srpna 1905 vytvořena Srbská duchovní misie.

Od 13. září 1921, pak bylo na zasedání Archijerejského synodu Srbské pravoslavné církve v Sremských Karlovcích, přijato usnesení o zřízení samostatné Srbské pravoslavné Americké a Kanadské eparchie s katedrálním chrámem v Chicagu.

Prvním srbským biskupem této eparchie, se stal svt. Mardarij (Uskoković) Libertyvillský (památka 29. listopadu / 12. prosince).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.