pondělí 29. listopadu 2021

 Svt. Řehoř Divotvorce, 

biskup neocesarijský († 266)

památka 17. /30. listopadu

Světitel Řehoř, se narodil ve městě Neocésareji (město na severu Malé Asie, dnes Niksar). V mládí, se učil v Alexandrii u znamenitého učitele presbytera Órigenése.

Když se vrátil do Neocésareje, vzdálil se ze světa do pustiny, kde se mu v půstu, modlitbě a odříkání, podařilo získat vysokou duchovní dokonalost, dary prozřetelnosti a proroctví. Když se biskup Thedimos z města Amassya v Kappadokii, dozvěděl o takovémto životě svatého Řehoře, rozhodl se ho ustanovit biskupem neocesarijským.

Před chirotonií, se svatý Řehoř usilovně modlil, prosíce přitom Boha a Matku Boží, aby mu byla odkryta, pravá podoba úcty ke Svaté Trojici, správné vyznávání Boží Trojice.

V čase modlitby, se mu poté zjevila Přečistá Panna Marie, spolu s apoštolem Janem Theologem, který naučil svatého, jak důstojně je třeba vyznávat tajinu Přesvaté Trojice. Svatý Řehoř, potom zapsal vše, co mu zjevil Jan Theolog. Na tomto velkém Božském Zjevení, bylo založeno učení o Svaté Trojici, které bylo potom následně rozvinuto Církevními otci, svt. Basilem Velikým, svt. Řehořem Bohoslovcem a svt. Řehořem Nysským.

Světitel Řehoř, zesnul v letech 266 - 270.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.