pondělí 17. srpna 2020

Svatý Bohavidoucí prorok Mojžíš 

památka 4. / 17. září a ve Sboru sinajských svatých¹

Narodil se v Egyptě, přibližně okolo roku 1570 před Kristem, pocházel z kmene Lévi². Byl svými rodiči v třtinové ošatce spuštěn do řeky Nilu, aby byl uchráněn před nařízením faraona Ramzese II., který rozhodl, aby byli zabiti všichni malí chlapci - synové narození Izraelitům (Ex 1, 2). Faraonova dcera, tuto ošatku s dítětem v Nilu spatřila a vzala jí k sobě do paláce. Tam získal Mojžíš dobré vzdělání a vše potřebné, avšak od dětství truchlil pro osud svého lidu. Jednou takto spatřil, jak se k židovským otrokům nelidsky chová jejich egyptský dozorce a zabil ho.  Faraon o tom vskutku uslyšel a chtěl dát Mojžíše zavraždit. Mojžíš proto utekl na Sinajský poloostrov, kde žil jako prostý pastýř čtyřicet let (Ex 2, 15).

Na hoře Chorébu, se mu ukázal Hospodinův posel v plápolajícím ohni uprostřed trnitého keře.  Mojžíš pak viděl, jak keř v ohni hoří, ale není jím stráven (Ex 3, 2). Bůh mu zjevil předurčení proroka a přizval ho, aby vedl osvobození svého lidu. Prorok Mojžíš, se vrátil do Egypta a odtud vyvedl svůj národ do Země Zaslíbené. Podivuhodným způsobem ho vyvedl skrze Rudé moře jako po souši (Ex 14, 21 – 22).

Ve všem co Mojžíš konal a činil, jevil se nástrojem v rukách Boha Nejvyššího. Mojžíš byl člověkem, kterému Bůh odkryl tajiny bytí, stvoření světa a člověka. Na Sinajské hoře, přijal od Boha, Jeho Deset přikázání. Mocí Boží činil veliké znamení a zázraky.

Čtyřicet let, putoval svatý prorok se svou pastvou po Sinajské poušti a zemřel, nikdy nespatřiv Zemi Zaslíbenou. Zesnul na stodvacátém roku svého života, v zemi Moábské. Byl pochován v údolí v Moábské zemi, naproti Bét-peóru. Nikdo až dodnes nezná jeho hrob (Dt 34, 5 – 6).

O životě proroka Mojžíše, nám vypráví knihy Bible – Exodus, Numeri, Deuteronomium.

Tropar hlas 2.

Vyšel jsi do výšin ctností, proroku Mojžíši, a proto jsi byl důstojný spatřit Boží slávu, blahodárné Desky úmluvy Zákona jsi přijal, a napsanou blahodať jsi v sobě nosil, prorokům jsi byl čestnou pochvalou a zbožnosti velikou tajinou.

Kondak hlas 2.

Zástupy proroků, s Mojžíšem a Áronem, veselím se dnes radují, neboť završení jejich proroctví, se na nás vyplnil: dnes září Kříž, skrze který nás spasil. Skrze jejich modlitby Kriste Bože, smiluj se nad námi. 

____________________________________________

¹ Sbor Sinajských svatých, je památka svatých (v zástupu těchto svatých je 56 světců, počínajíce od proroka Mojžíše), kteří vedli svůj duchovní zápas na Božské hoře Sinaj, tato památka se slaví ve středu Světlého týdne. 

² Kmen Lévi, (hebrejsky לֵוִי‎‎, Levi) v češtině také Léví, Leví nebo Levi, je jméno třetího Jákobova (Jákob zvaný Izrael je třetí praotec izraelského národa. Jákob byl synem Izáka a Rebeky a otcem dvanácti, z nichž povstalo dvanáct kmenů Izraele) syna, kterého mu porodila manželka Lea (Gen 29, 34). Lévi, se usadil spolu s Jákobem v Egyptě, kde i umřel ve věku 137 let (Ex 6, 16). Jménem tohoto syna se nazývá jeden z izraelských kmenů, jeho příslušníci jsou označování jako Levité (Joz 13, 14).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.