středa 2. listopadu 2022

Svatý velký mučedník Artemios,

Antiochijský († 362)

památka 20. října / 2. listopadu

Svatý Artemios, byl jedním ze znamenitých vojevůdců za doby vlády císaře Konstantina Velikého († 337), poté i jeho syna a nástupce Constantiuse II. (337-361). Artemios měl mnoho vojenských vyznamenání za vynikající služby a odvahu, a byl jmenován místodržícím v Egyptě. V této hodnosti, pak jako křesťan, udělal mnoho pro šíření a upevnění křesťanské víry v Egyptě.

Tehdy po neočekávané smrti císaře Constantiuse II., ho na trůně vystřídal Julianus Apostata (361-363), který ve snaze vrátit nazpět pohanství, vedl proti křesťanství nesmiřitelný boj, při kterém posílal stovky křesťanů na smrt.

V Antiochii dal nařídit, mučit dva biskupy, kteří se nechtěli odříct Kristovy víry. V té době do města přišel i svatý Artemios a přede všemi, veřejně odsoudil císaře pro jeho špatnost a zvrácenost. Rozzuřený Apostata, pak vystavil krutému mučení i Artemia. Poté byl tento velký mučedník uvržen do vězení.

Následujícího dne, Julianus požadoval, aby velký mučedník Artemios uznal za pravého Boha pohanské modly. Když to svatý Artemios rozhodně odmítl, císař se uchýlil znovu k mučení. Artemios však vše přetrpěl, bez jediného zasténání. Poté svatý mučedník předpověděl, že se císař brzy dočká spravedlivé odplaty za zlo, které křesťanům učinil. Apostata se rozzuřil a uchýlil se k ještě krutějšímu mučení. Vůli velkého mučedníka však ani tato mučení nezlomila. Nakonec byla svatému setnuta jeho hlava. Jeho ostatky byly poté pohřbeny křesťany.

Po smrti svatého velkého mučedníka, se pak také naplnilo jeho proroctví o brzké smrti Juliána Apostaty. Stalo se to tehdy, když Julianus se svou armádou opustil Antiochii a odjel bojovat s Peršany. Tam, nedaleko perského města Ktésifón, potkal starého Peršana, který mu slíbil, že své krajany zradí a bude průvodcem Juliánovy armády. Stařec, však císaře oklamal a jeho armádu zavedl do pouště, do neprůchodných míst, kde nebyla ani voda, ani jídlo. Hladem a žízní vyčerpaná armáda, pak musela bojovat s Peršany, kteří byli k boji připraveni, plní čerstvých sil. A tady zastihla Boží odplata, samotného Apostatu. Během bitvy byl smrtelně zraněn neviditelnou rukou, neviditelnou zbraní. Julianus těžce zasténal a umírající ještě zvolal: „Zvítězil jsi, Galilejský!“

Po smrti císaře Apostaty, byly ostatky svatého velkého mučedníka s poctami přeneseny z Antiochie do Konstantinopole.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.