neděle 30. října 2022

Svatý prorok Jóel

památka 19. října / 1. listopadu

Prorok Joel, byl synem Petúelovým ¹. Podle dávné tradice, pocházel prorok ze Zajordánska a žil ve městě Bethoron. Byl z kmene Gádovců ² nebo Rúbenovců ³.

Důvodem k pronášení prorockých slov, byla pro Joela pohroma, která postihla Judské království. Dlouhotrvající sucho a kobylky, které se tam v obrovském množství dostaly a zcela zničily Judskou zemi. Při takovéto pohromě ztratili odvahu i ti, kdo měli silnou víru, nemluvě už o malověrných. A tak tehdy prorok Jóel vyzval lid, aby se obrátil k Hospodinovi s prosbou o pomoc, neboť „den Hospodinův je blízko“ (Jl 2,1).

Židovský lid uposlechl hlasu proroka a obrátil se k Bohu s prosbou o pomoc a Hospodin svůj lid ušetřil. Ústy svého proroka Jóela, Hospodin slibuje lidu za jejich obrácení se k němu hojnost a hojnost požehnání pozemského blaha.

Milosrdenství Páně k židovskému lidu, který se k Němu obrátil, nebude podle proroctví Jóela omezeno udělením pouze pozemských požehnání. Lidu Božímu, je dáno také duchovní zaslíbení. Prorok předvídá vzdálené časy Mesiáše plné milosti. Přijde čas, kdy Duch Svatý sestoupí na každé tělo bez rozdílu pohlaví, věku nebo postavení (Jl 3, 1 – 2). Tato jeho slova, pak v den Svaté Padesátnice cituje svatý apoštol Petr (Sk 2, 16 – 18).

Prorok Joel také předpověděl příchod všeobecného soudu - den Hospodinův. „Tehdy se slunce obrátí ve tmu a měsíc v krev, dříve než přijde den Hospodinův, veliký a hrozný. Avšak stane se, že kdož by koli vzýval jméno Hospodinovo, bude zachráněn…“ (Jl 3, 4-5) Až přijde den Hospodinův, Pán vykoná soud nad pohany v dolině Jošafatu (Jl 4,2) a stihne je hrozný trest (Jl 4,19). Avšak den Hospodinův, který bude strašný pro pohany, nebude takovým pro Izrael. Pro něj to bude den spásy, protože Pán bude jeho ochranou a obranou. Potom přijde požehnání pro Izrael a všichni nepřátelé Izraele zahynou: „Judsko bude osídleno navěky, Jeruzalém od pokolení do pokolení. Jejich krev prohlásím za nevinnou, nikoho nenechám bez trestu. Hospodin přebývá na Sijónu“ (Jl 4, 20-21).

Jeho proroctví jsou shromážděna v biblické Knize proroka Joela.

____________ 

¹ Jóel 1, 1.

² Kmen Gádovců. Jeden z dvanácti kmenů Izraelských. Gádovci byli potomci Gáda, sedmého Jákobova syna (Jákob zvaný Izrael je třetí praotec izraelského národa. Jákob byl synem Izáka a Rebeky a otcem dvanácti, z nichž povstalo dvanáct kmenů Izraele), kterého mu porodila Zilpa, otrokyně první manželky Ley (Gen 30, 10). Jméno se vykládá jako „Štěstí“. Jménem tohoto syna byl též nazýván jeden z izraelských kmenů. Příslušníci tohoto kmene jsou označování jako Gádovci (Joz 13, 14). O samotném Jákobovu synu jménem Gád se z biblických příběhů téměř nic nedozvídáme. ֹKromě toho, že měl nejméně sedm synů (Gen 46, 16). 

³ Kmen Rúbenovců. Jeden z dvanácti kmenů Izraelských. Rúbenovci byli potomci Rúbena, nejstaršího Jákobova syna (Jákob zvaný Izrael je třetí praotec izraelského národa. Jákob byl synem Izáka a Rebeky a otcem dvanácti, z nichž povstalo dvanáct kmenů Izraele), kterého mu porodila jeho první žena Lea (Gen 29, 32).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.