sobota 29. října 2022

Svatý prorok Ozeáš

památka 17. / 30. října

Pocházel z kmene Isachara¹. Žil v království Izraelském a byl současník svatých proroků Izajáše, Micheáše a Ámose. V době, ve které žil, mnoho jeho soukmenovců, zapomnělo na pravého Boha a začali se klanět cizím modlám. Svatý prorok Ozeáš, je pak znovu svými moudrými poučeními a radami, obracel k dávné zbožnosti.

Usvědčoval národ v jeho nezákonnostech, pro které pak prorokoval, velká neštěstí a pohromy od cizinců a Asyrské zajetí². Téměř tisíc let, před příchodem Spasitele, prorok z vnuknutí Svatého Ducha předpověděl, že starozákonní přinášení obětiny skončí a nebude už žádného Aronovo kněžství a po celé zemi, se rozšíří pravé poznání Boha. Prorok Ozeáš, také promlouval o Kristu, že se vrátí z Egypta (Ozeáš 11,1; srovnej Mat 2,15), třetího dne vstane z mrtvých (Oz 6; srovnej 1 Kor 15,4) a zvítězí nad smrtí (Ozeáš 13, 14; srovnej 1. Kor 15, 54 – 55). Prorocká služba svatého proroka Ozeáše, trvala více jak šedesát let. Dožil se vysokého věku a poté, co celý svůj život zasvětil plnění Boží vůle, zesnul v pokoji a byl pohřben ve své zemi.

Kniha Ozeáš, či Kniha proroka Ozeáše, je první knihou z dvanácti malých proroků ve Starém zákoně. Zachycuje proroctví proroka Ozeáše v polovině osmého století před Kristovým Narozením.

_________________________

 

¹ Kmen Isacharův, jeden z kmenů Izraelských. Byli potomci Isachara, devátého Jákobova syna (Jákob zvaný Izrael je třetí praotec izraelského národa. Jákob byl synem Izáka a Rebeky a otcem dvanácti, z nichž povstalo dvanáct kmenů Izraele). Byl třetím největším, mezi ostatními kmeny (Num 26, 25). Jeho država, se nacházela severně od državy Menaše a Efrajima a jižně od Zabulóna (Joz 19, 17 – 23). Jeho knížata byla statečná ve válce (Sd 5, 15), později pak přispěla k nástupu vlády krále Davida: „Z Isacharovců přišli znalci časů, kteří poučovali Izraele, co má dělat.“ (1. Pa 12,33).

 

² Asyrské zajetí – Asyrské vyhnanství. Bylo období v historii Izraelského národa, při kterém několik tisíc Izraelitů, bylo vyhnáno ze starověkého Samaří a zahnáno do Asýrie a jejích provincií. Severní království Izraele bylo poraženo asyrskými králi Tiglatpilesarem III. a Salmanassarem V. Další vládce Asýrie, Sargon II., pak obléhání Samaří dokončil a Severní Izraelské království nakonec zničil.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.