pátek 31. prosince 2021

Svt. Gatián z Tours

památka 18. / 31. prosince

Svatého Gatiána (Gatianus, Catianus, Gatien, Cassien, Gaziano, Graziano), zmiňuje svt. Řehoř z Tours, ve svých Dějinách Franků (Historia Francorum - Kronika Franská) jako jednoho ze sedmi misionářů¹, které svt. Fabián², papež římský († 250) vyslal, aby šířili Kristovo Evangelium v Gálii. Ještě předtím, jako misionář v Gálii působil svt. Irinej Lyonský, který působil ve městě Lugdun – Lyon.

Svt. Gatián se věnoval šíření křesťanství v Tours půl století, hlásal blahou zvěst Kristova Evangelia navzdory velkému nepřátelství pohanů. Podařilo se mu shromáždit kolem sebe skupinu věřících, kteří následovali jeho příkladu, šířili dále Boží slovo a zakládali chrámy.  Svatý Gatián, vynikal skromností, laskavostí, moudrostí a trpělivostí, se kterou snášel i různé úklady od nepřátel víry. Byl vytrvalý v modlitbě a půstu a takto vlastním příkladem, získával pro Krista srdce lidí.

Zesnul v pokoji ve IV. století, při jeho zesnutí, už byla místní křesťanská obec v Tours silná a soběstačná. Měla i svůj hřbitov a nemusela se bát útoků pohanů.

Ve svém díle Sláva vyznavačů (De gloria confessorum), svt. Řehoře z Tours píše, že když jednoho dne, přišel ke hrobu svt. Gatiána svt. Martin Milosrdný, kterého on velmi ctil, mluvil s ním, jako s živým a dostal od něj požehnání.

___________________________

¹ Sedm misionářů, vyslal Svt. Fabián, papež římský († 250), aby šířili Kristovo Evangelium v Gálii. Vyslal svt. Saturnina, který přijal mučednictví v Toulouse, svt. Gatiána, který odešel do Tours, svt. Trofimuse do Arelatu (Arles), svt. Pauluse – Sergiuse do Narbornie, svt. Dionýsia (Diviš) do Lutetia (Paříže), svt. Austremona do Clermontu a svt. Marciála do Limoges. 

² Svt. Fabián, papež římský († 250). Památka 5. / 18. srpna a 20. ledna / 2. února. Dvacátý papež římský, mučedník. Byl jedním z prvních mučedníků za vlády císaře Decia po vydání jeho nařízení, podle kterého všichni obyvatelé říše museli vykonat oběť tradičním římským bohům, který přikazoval všem římským občanům uctívat pohanské bohy a který takto křesťany odsuzoval na smrt. 20. ledna / 2. února, se připomíná den jeho mučednické smrti. Jeho svaté ostatky se nachází v bazilice svaté Praxedy (Basilica di Santa Prassede) v Římě.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.