sobota 1. ledna 2022

Svt. Bonifác Milosrdný, 

biskup města Ferento

památka 19. prosince / 1. ledna

Od dětství, se vyznačoval nesobeckostí, nezištností a soucitem k potřebným. Když viděl na ulici chudého člověka, svlékl svůj šat a dal ho tomu, kdo to potřeboval. Jednou takto rozdal všechny zásoby chleba na rok, ale Pán svou modlitbou udělal zázrak a sýpka se zase naplnila obilím.

Jako dospělý, se svatý Bonifác, stal biskupem města Ferento¹. I při svém postavení biskupa, stále zůstával vůči lidem slitovný, soucitný a milosrdný, moudře vedl své stádo a učil je dávat bližnímu i to poslední. Díky jeho modlitbám byl zastaven útok přemnožených kobylek, prázdné stodoly se zaplnily pšenicí a peníze, které byly dány chudým, se bohatě vrátily.

Takovéto a mnohé jiné zázraky, daroval Bůh skrze víru svatého už v jeho dětství, nepřestal ho obdarovávat, ani v jeho dospělosti a bez své štědrosti jej nezanechal ani, když se svatý odebral do života věčného.

Když zesnul v Pánu v pokoji (VI. stol), jeho svaté ostatky, byly přeneseny do města Viterbo, kde se poté udály mnohé zázraky, zapsané presbyterem Gaudentiem.

Svědectví o životě svatého Bonifáce dozvídáme z první knihy Dialogů (Dialogy - Rozhovory o životě italských otců a nesmrtelnosti duše), v kapitole deváté, svt. Řehoře Velikého, papeže římského. V desátém století, pak  Flodoard z Remeše na počest tohoto světce složil hymnus.

____________________

¹ Ferento (latinsky Ferentium) bylo starověké etruské, římské a středověké město a biskupství nedaleko dnešního města Viterbo v Laziu, ve střední Itálii.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.