pátek 26. listopadu 2021

 Svt. Dyfrig - Dubricius, arcibiskup Ergingský,

poustevník z Ynys Enlli   († okolo roku 550)

památka 14. / 27. listopadu

Svt. Dyfrig - Dubricius, arcibiskup Ergingský¹, poustevník z Ynys Enlli², se narodil jako nemanželský syn princezny Efrddyl, dcery Ergingského krále Peibia Clafroga. Když se král dozvěděl, že jeho dcera očekává nemanželské dítě, rozhněval se na ní a chtěl se jí zbavit. Přikázal, aby jeho dceru hodili do řeky Wye. Dívka Efrddyl, se však neutopila a její syn Dyfrig, se narodil ve vesnici Madley, na území dnešního hrabství Herefordshire, na místě, které bylo potom pojmenováno, na památku této události – Child Stone, nyní Chilstone, tj. Dětský Kámen.

Nakonec se jeho matka, se svým otcem smířila, stalo se to, když Dyfrig jako nemluvně při návštěvě krále políbil a ten se skrze jeho polibek, uzdravil z malomocenství, kterým se nakazil. Dědeček si svého vnuka tak zamiloval, že mu daroval pozemky kolem Madley, které se nazývaly Ynys Efrddyl. Tam byl Dyfrig vychováván v křesťanství a dostalo se mu dobrého vzdělání. Přestože byl vznešeného původu a měl dobré postavení ve společnosti, nakonec světem opovrhl a na místě  Hênllan – Hentland, založil monastýr, kde vedl odříkavý život. Za nějaký čas, pak založil další monastýr v Moccas. Z těchto monastýrů, následně vzešlo, mnoho jeho učedníků, kteří se proslavili svatým životem.

Spolu se svými učedníky a bratry v Kristu, svatý Dyfrig, šířil Boží slovo, stavěl chrámy a monastýry, po celém Jižním Walesu, některé z těchto chrámů a monastýrů, existovali více jak tisíc let.

Nakonec, se Dyfrig stal biskupem Ergingským. Jeho juridiskce, byla rozšířená na celý Glywysing  a Gwent.

Dyfrig, byl také blízkým druhem svatého Illtyda a podporoval ho v založení monastýru Llanilltyd Fawr, který často navštěvoval. Velký půst, vždy přebýval v Ynys Bŷr (Caldey Island), kde nedaleko odtud, ustanovil roku 521, svatého Samsona, biskupem v Dol (Dol-de-Bretagne). Taktéž rád navštěvoval svatého Cadoca v Llancarfanu, kde si míli odtud, postavil malou mnišskou celu Fynnon Ddyfrig, která se zachovala dodnes.

V roce 545, se arcibiskup Dyfrig, zúčastnil Sněmu v Llanddefi Brefi, který byl sezván, aby odsoudil pelagiánskou herezi. Na Sněmu, svt. Dyfrig, byl také svědkem výjimečné rétoriky a příkladu svatého života igumena Davida (svt. David Velšský), kterému následně svěřil své archijerejské žezlo a pastvu.

Sám pak odešel do monastýru na ostrově Ynys Enlli (dnes Bardsey). Kde brzy poté, 14. / 27. listopadu zemřel a byl zde kolem roku 550.

Svt. Dyfrig, je jedním z nejvýznamnějších britských a velšských světců. Nejspolehlivější svědectví o jeho životě, se nachází v Životě svt. Samsona z Dol. Ostatky svatého, byly v roce 1120 přeneseny do katedrály v Llandaff (dnes to je katedrála anglikánská), kde se nachází až do dnešních dnů.

______________________________

 

 

¹ Erging, bylo velšské království, mezi V. a VII. stoletím.

 

² Ynys Enlli, (anglicky Bardsey) je ostrov ležící 3,1 kilometru od poloostrova Llŷn v hrabství Gwynedd v severním Walesu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.