pátek 26. února 2021

Ikona Matky Boží „Kozelščynská“

památka 21. února / 6. března (5. března)

Tato ikona pochází z 15. století a napsána byla v Itálii. Na Rus byla přivezena jednou dvorní dámou ruské carevny Jelizavety Petrovny (1709–1762). Majitelka této ikony se následně provdala za písaře Záporožského vojska, a tak se tato ikona dostala až na Ukrajinu.

V 19. století náležela hraběcímu rodu Kapnistů (Kapnist či Kapnissi byl ruský dvořanský a hraběcí rod mající svůj původ na řeckém ostrově Zakynthos) a byla jejich velkou rodinou svatyní.

Kolem roku 1880 byla ikona ozdobena masivní stříbrnou řízou a nacházela se ve vesnici Kozelščyna. Už tehdy byla proslavena jako divotvorná ikona Matky Boží. Ikona Matky Boží pomáhala nejvíce mladým dívkám, které k ní přicházely s prosbami a modlitbami za své rodinné štěstí. Přitom bylo vždy zvykem, že ten, kdo se před ní modlil, poté očistil stříbrnou řízu na ikoně a otřel jí vatkou či plátýnkem.

Po zázračném uzdravení dcery hraběte Kapnista (21. února / 6. března) roku 1881, která dlouho trpěla bolestí nohou, už nebylo možné, aby ikona kvůli velkému zástupu věřících nadále přebývala v prostém domě.

S požehnáním vladyky Jana (Petina), arcibiskupa Poltavského a Perejaslavského, byla ikona Matky Boží „Kozelščynská“ dne 23. dubna 1881 přenesena z Kozelščyna do kaple, která pro ni byla dočasně postavena.

V roce 1882 byl pak na tomto místě postaven chrám. Následně, rozhodnutím Posvátného synodu, zde bylo dne 1. března 1885 založeno ženské mnišské společenství, ze kterého 17. února 1891 povstal Kozelščynský ženský monastýr na počest Narození Přesvaté Bohorodice (Різдва Богородиці Козельщинський монастир – Козельщанский Рождество-Богородичный монастырь).

Ikona přebývala v monastýru až do roku 1929, načež byl monastýr bolševiky zneuctěn a uzavřen. Hlavní chrám monastýru byl přestavěn na divadlo, v monastýrských budovách byla umístněna nemocnice, škola a další instituce a organizace tehdejšího režimu.

Kozelščynskou ikonu Matky Boží však ještě předtím tajně vyvezly monašky ven z monastýru. Ikona pak byla takto dlouhou dobu tajně přemísťována a skrývána u věřících, aby nepadla do rukou bezbožníků, tj. přívrženců ateistického režimu.

Poslední igumenie monastýru – ctihodná matka Olympia (Verbeckaja), která se skrývala na Poltavsku, byla zatčena roku 1937 a uvězněna. Po vězeňských mučeních byla roku 1938 zastřelena (v roce 2008 byla připočtena k zástupu svatých jako ctihodná nová mučednice; její památka se v Církvi připomíná 20. května/ 2. června).

V roce 1942, v době německé okupace, monastýr obnovil svoji činnost. V roce 1949 byl naopak monastýr sovětským režimem znovu uzavřen; tehdy bylo v monastýru na 107 monašek a poslušnic.

Znovuzrození monastýru pak nastalo až roku 1990, kdy byl monastýrský chrám Narození Přesvaté Bohorodice navrácen Pravoslavné církvi. V roce 1992 se stala představenou znovuzrozeného monastýru igumenka Iraida (Kravcova), do monastýru se pak v následném roce 1993 znovu vrátila i divotvorná ikona Matky Boží „Kozelščynská“.

 

Tropar hlas 4.

Raduj se země Poltavská i širá naše vlasti pravoslavná, neboť jako zářivé slunce zjevila se podivuhodná Tvoje ikona, Přečestná Matko Boží. Svět osvěcuješ množstvím Tvých zázraků, ve kterých nacházíme vše dobré a potřebné a jsme důstojní i pokladů nebeských. Proto k Tobě voláme: Raduj se, naše Pochvalo, vždy oslavovaná, spasiž nás, modlící se k Tobě, naše jediná Naděje a věčná Radosti těch, kdož Tě opěvují.

 

Modlitba

Bohorodice Panno, Přečistá Matko Krista Boha našeho, Zastánkyně a Přímluvkyně všeho pokolení křesťanského! Ve zbožnosti, před Tvojí divotvornou ikonou shromážděni, prosíme Tebe, vyslyš nás, kteří se k Tobě modlíme: přijmi naše nedůstojné díky za Tvá nevyjádřitelná dobrodiní vůči nám projevená, v tomto městě i v mnoha dalších vesnicích a městech.

Ty jsi nemocných uzdravení, zarmoucených utěšení, ztracených a pomýlených náprava a poučení. Buď nám všem záštitou a útěchou, buď nám útočištěm před všelikým zlem a neštěstím, ochraň nás před hladem, pohromami a strachem, potopou, ohněm a mečem, před vpádem cizozemců, od smrtonosné rány i před hněvem lidí zlých.

Přemilosrdná Matko, buď vždy láskyplnou prosebnicí za blaho svatého chrámu tohoto, za mír a pokojný život této církevní obce, posilni a podporuj kněžstvo v tomto chrámě sloužící i spolusloužící s nimi.

Svou Záštitou ochraňuj strůjce a dobrodince svatého chrámu tohoto, nahraď je věčnými dary Tvých štědrot. Ochraňuj od všelikého nebezpečenství a ve víře a zbožnosti zachovej ty, kteří se utíkají k Tvé divotvorné ikoně a s láskou se modlí k Tobě zde i na každém dalším místě.

Povznes naše modlitby jako kadidlo blahovonné k Trůnu Nejvyššího, který nám dává zdraví, dlouhověkost a ve zbožných činech a skutcích zdar, abychom Tvojí péčí řízeni a Tvojí Záštitou chráněni, oslavovali Otce, Syna a Svatého Ducha i Tvoji mateřskou pomoc, vždycky, nyní až na věky věkův. Amen.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.