neděle 7. března 2021

Svt. Telesforus, 

papež římský, mučedník (†138)

památka 22. února / 7. března (6. března)

Světitel Telesforus (Telesphorus - Τελεσφόρος), žil na přelomu I. a II. století. Liber Pontificalis (Liber Pontificalis - Kniha papežů, je písemným pramenem dějin raného středověku, sbírkou životů a díla papežů, počínaje apoštolem Petrem, chronologicky seřazenou až do 9. století, první vydání vzniklo kolem roku 530), uvádí, že byl řeckého původu a narodil se ve městě Terranova da Sibari, v jižní Kalábrii.

O jeho dřívějším životě, není nic známo. Než byl vybrán za Římského biskupa, žil Telesforus jako mnich poustevník v Palestině a Egyptě.

Telesforus je počítán za osmého papeže a tuto hodnost přijal ve dvanáctém roce vlády císaře Hadriána (Publius Aelius Hadrianus 117–138). V čele Římské Církve, byl okolo deseti let a zemřel v prvním roce vlády císaře za vlády Antonia Pia (Antoninus Pius 138 - 161) viz. Eusebius Pamphili (Eusebios z Kaisareie), ve svých Církevních dějinách, v knize 4., kapitola 10.

Západní církevní tradice, mu připisuje důležitou úlohu v systemizaci bohoslužeb. Například konání bohoslužeb v den svátku Kristova Narození o půlnoci, zavedení sedmi týdenního půstu před Paschou či ustanovení oslavy svátku Paschy v den nedělní.

Přijal mučednickou smrt kolem roku 138. Svt. Irinej Lyonský, ve svém díle Proti herezím, ve třetí kapitole, třetí knihy, pak o něm píše: …po něm (tj. po svt. Sixtusovi I.), byl ustanoven Telesforus, který slavně přetrpěl mučení…Kdy je takto uveden jako první římský biskup – mučedník, po svatém apoštolovi Petrovi.

Ostatky svt. Telesfora, jsou uloženy, v chrámu svatého Petra v Římě a nachází se vedle ostatků svatého Petra a ostatních římských papežů.

V Římském martyrologiu, je jeho památka připomínána 5. / 18. ledna, Pravoslavná Církev, si jeho památku připomíná 22. února/ 7. března (6. března).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.