středa 24. února 2021

 Svatá mučednice Domnina a její dvě dcery, Virinea (Jarmila -  Veronika - Berenica

a Proskudia († 306)

památka 4. / 17. října

Památku svaté mučednice Domniny a jejich dvou dcer, Viriney (Jarmily, Veroniky) a Proskudiy, zaznamenal a svým slovem velebil a chválil svt. Jan Zlatoústý.

Domnina, byla významnou a bohatou ženou a pocházela z Antiochie. Společně se svými dcerami, přijala křesťanskou víru. Manžel Domniny, byl však pohan a v čase, kdy císař Diocletianus pronásledoval křesťany, snažil se přesvědčit svou ženu s dcerami, aby se zřekly své víry a Krista.

Domnina se proto rozhodla, naplněna láskou k Bohu a zbožnou horlivostí, společně se svými dcerami opustit svoji vlast i příbuzné a odešla do Edessy.

Její manžel, se však dozvěděl, kde se skrývá a vyslal vojáky aby je přivedli nazpět. Vojáci, je zajali a byli už na cestě zpět do Antiochie. V polovině jejich cesty, se vojáci zastavili, aby poobědvali. Vojáci přitom popíjeli i víno a opili se.

Když svatá Domnina, viděla takto opilé vojáky, kteří byli ještě povzbuzení nenávistí jejího muže vůči ní a křesťanské víře, pomyslela nato, že to bude jen dílem okamžiku, kdy budou ona a její dcery zneuctěny, rozhodla se spolu s nimi při první příležitosti utéct.

Spravedlivé ženy, se proto slavnostně oblékly, pomodlily se k Bohu a v okamžiku, kdy vojáci pro množství vína co vypili, už nebyli tak pozorní, poprosila je Domnina o svolení, aby se mohla se svými dcerami trochu málo projít. Když jim to bylo dovoleno, společně skočily do blízké řeky, kde se utopily¹.

Takto smýšlejíce, že lepší je z lásky k Pánu zahynout ve vodě a před Něho předstoupit čistými, nežli zůstat živými, ale poskvrněnými a zneuctěnými, byla přijata jejich společná oběť našim Pánem, to se událo ve čtvrtém století, okolo roku 306.

_____________________________________ 

¹ Takto o tom píše i Eusebius Pamphili (Eusebios z Kaisareie), ve svých Církevních dějinách, v knize 8, kapitola 12, 3 – 4.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.