pondělí 14. prosince 2020

Ikona Matky Boží, Gerontissa – Γεροντίσσα

památka 2. / 15. prosince

 

 

Na severovýchodním úbočí Svaté hory Athos, na strmé skále až u samého moře, se nachází monastýr Pantokrator, který byl založen roku 1361, řeckým císařem Alexiosem I. Komnenosem a jeho bratrem. V tomto monastýru, se nachází divotvorná ikona Matky Boží Gerontissa – Γεροντίσσα, což znamená Starší či Představená.

Z dávné historie monastýru víme, že první zázrak, skrze tuto ikonu Matky Boží, se udál již při stavbě samotného monastýru Pantokrator. A udál se přibližně pět set metrů od místa nynějšího monastýru. Při této stavbě, se jednou v noci, ikona i nářadí potřebné ke stavbě ztratily, byly nalezeny až dalšího dne ráno, na místě dnešního monastýru. Takto se to opakovalo několikráte, dokud nebylo všem jasné, že sama Přesvatá Bohorodice, si za místo stavby monastýru vybrala to, na kterém ráno byla nalezena ikona i nářadí.

Další zázrak, se pak udál v čase, kdy byl v monastýru blízko své smrti, její starec – igumen. Dostalo se mu zjevení o brzkém skonání a on si přál, před svou smrtí, přijmout Svaté Kristovy Tajiny. S pokorou prosil kněze, který měl sloužit, aby Božskou Liturgii začal sloužit co nejdříve. Tento kněz, však na prosbu starce nijak nedbal. Tehdy se stalo, že od divotvorné ikony Matky Boží, která se v té době nacházela v oltáři, byl slyšet hrozivý hlas, který knězi přikázal, aby neprodleně vyplnil prosbu igumena. Kněz začal hned se službou Svaté liturgie a poté podal Svaté Přijímání umírajícímu starci – igumenovi, který hned poté, v pokoji odešel k Pánu. A právě po tomto zázraku, dostala ikona své pojmenování, jako ochránkyně starců – představených a dostala své přízvisko Gerontissa.

Další překvapující zázrak, se udál v 17. století. Byla neúroda a tak velký hlad, že bratři začali kvůli tomu pomalu opouštět monastýr. Igumen monastýru všechny přemlouval a přesvědčoval, aby prosili o pomoc Matku Boží a sám se k ní neustále horlivě modlil. A Přesvatá Vládkyně nezklamala jeho naději! Jednoho dne ráno, bratři uslyšeli, že v zásobárně, kde byly už jen prázdné nádoby a sudy, něco vytéká. Když bratři vešli dovnitř, ohromeně spatřili, jak z jednoho džbánu (který je v monastýru schraňován až do dnešních dnů) na zemi, neustále vytéká olej, až přetékal přes okraj. Mniši děkovali Přesvaté Ochránkyni za její rychlou pomoc a na památku této události, byl na ikoně zobrazen džbán, jak se z něj přes okraj přelévá olej až na zem.

Později, když byl Athos napaden saracény (Saracén je středověký evropský název pro Turka či Araba, především však muslima), se potom udál následující div: jeden z těchto saracénů, se chtěl vysmát křesťanské víře a rozhodl se ikonu rozčtvrtit na části tak, aby si z nich mohl nabrat třísky, od kterých si chtěl zapalovat svou dýmku. V tom okamžiku, kdy se to rozhodl už udělat, však přišel o zrak. Tehdy tyto barbary popadl vztek a ikonu shodili do studny poblíž monastýru, kde byla takto skoro osmdesát let. Když se však přiblížil ke konci život onoho slepého saracéna, ten v nemoci, která ho velmi trápila, projevil lítost nad svým zlým skutkem. A protože chtěl ulevit svému svědomí, poručil svým blízkým, aby se po jeho smrti, vypravili horu Athos. Tam, aby ikonu, kterou dal kdysi shodit do studny, a ona tam byla takto skryta na řadu let, znovu vrátili do monastýru. Příbuzní tohoto fanatika, který projevil lítost nad svým dřívějším skutkem, jeho přání splnili a po jeho smrti, ukázali na místo, kde se nacházela shozená ikona. Poté byl ikona se slávou přenesena znovu do monastýru, kde byla postavena v katedrálním chrámu.

Dalším podivuhodný zázrak, se udál 2. / 15. prosince, roku 1948, kdy v monastýru vypukl požár. Silný vítr, tento požár ještě více rozdmýchával a už to vypadalo, že oheň nebude možné ani uhasit. Tehdy bratři vynesli divotvornou ikonu Matky Boží ven z chrámu a začali se před ní modlit. Když se s ní přiblížili k zuřícímu ohni, ten se najednou obrátil pryč a poté i zcela ustal. Na památku tohoto zázraku, byla poté ustanovena památka této ikoně v kalendáři 2. / 15. prosince.  

Tropar hlas 4.

Jako zářívá hvězda, zazářil Božskými zázraky, Tvůj svatý obraz, Osvoboditelko naše. Paprsky blahodati a Tvého milosrdenství, jsi ozářila ty, kteří byli ve tmě svých zármutků. Proto dej i nám, Přeblahá Panno, osvobození od neštěstí, uzdravení nemocí duchovních i tělesných, spasení a velikou milost.

Modlitba

Ó Matko všemi opěvovaná, naše radosti a útěcho, v zármutcích rychlá pomoci, jediná Naděje v nouzi a zoufalství. Jako blahodatný olej na nás vyléváš Svoji laskavost, milost a milosrdenství, k Synu Svému a Bohu našemu, se neustále za nás modlíš, shlédni na pokoru Tvých služebníků.

A až se bude sklánět k večeru den našeho života, v čase smrti nás vyslyš a upros Tvého Syna, aby nám daroval Svaté Přijímání na cestu do Věčného Života.

Pomoz nám, vyhnout se strašným a žalostným celnicím v povětří, smrtelná utrpení a muka, zmírni a utiš. Neopouštěj nás, tvé děti, které jsme byly Tebou osvojeny, u Kříže Syna Tvého. Svými modlitbami, nám daruj naději a spásu. Neopouštěj nás, osiřelé, slabé a nemocné. Skláníme se před Přečistým Tvým obrazem, vědomí si Tvého slibu: Nepřišla jsem, abych byla vámi chráněna, ale abych Já, byla vaší Ochránkyní, v tomto věku i v budoucím.

Proto nás ochraňuj od neštěstí, uzdrav nemocné, utěš zarmoucené, těm, kteří jsou v tomto světě ztracení, dej poučení a přiveď je k rozumu. Děti ochraňuj a ty, které ještě ve svých útrobách děti nosí, těm pak pomáhej šťastně a zdárně přivést je na svět. Mladé vzdělávej, manželům buď rádkyní, ty kdo se nestarají o své starší, svojí hrozivou přísností poučuj. V tebe doufáme, Tebou se chválíme, na Tebe vkládáme Naději svoji, před Tebou skláníme kolena duší našich, vždy oslavujíce Otce, Syna i Svatého Ducha. Amen.

_______________________________________________

 Monastýr Pantokrator - Ιερά Μονή Παντοκράτορος, je řecký pravoslavný mužský monastýr na Sv. Hoře Athos v Řecku, sedmý z dvaceti v hierarchii athoských monastýrů. Byl založen roku 1361, řeckým císařem Alexiosem I. Komnenosem a jeho bratrem. Nachází se na severovýchodě poloostrova, na strmé skále, 50 m nad mořem. Při monastýru, se nachází skit svatého proroka Eliáše, založený ctih. Paisijem Veličkovským.

 



Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.