sobota 31. prosince 2022

Ctihodný Winnebald z Heidenheimu (761)

památka 18. / 31. prosince

Ctihodný Winnebald (Winebald, Winnibald, Wunebald, Wynbald, Wunibald, Wynnebald), se narodil kolem roku 701 ve Wessexu, v rodině svatého Richarda, krále poutníka (památka 7. / 20. února) ¹. Jeho bratrem, byl svt. Willibald z Eichstättu (památka 7. / 20. července), sestrou ctihodná Valburga z Heidenheimu (památka 25. února/ 10. března; v přestupném roce 9. března), jeho strýcem z matčiny strany, pak byl svt. Bonifác z Mohuče (památka 5. / 18. června) ², apoštol Germánů.

Dle života svatého, se Winnebald zřekl práva na dědictví a okolo roku 720, společně se svým bratrem Willibaldem a otcem se vypravil, na pouť do Říma. Na této pouti, však jeho otec zemřel, který byl poté pochován v Toskánské Lucce, v chrámu svt. Fridiana.

Poté co se jeho bratr Willibald, na jaře 723, vypravil na pouť do Palestiny, začal ctihodný Winnebald žít v jednom z monastýrů v Římě. Tam dokončil teologické vzdělání a přijal mnišský postřih. V roce 730 navštívil Anglii a téhož roku se vrátil do Říma. Při své třetí návštěvě Říma, pak ctihodný Winnebald svému strýci svt. Bonifácovi slíbil, že i on odjede do Germánie na misii.

Poté společně se svým bratrem Willibaldem okolo roku 738, přijeli na misii do Bavorska a Durynska. Svt. Bonifác jej vysvětil v Sülzenbrückenu v Durynsku, na kněze.

Roku 752 svatí bratři, ctihodný Winnebald a světitel Willibald, společně založili monastýr v Eichstättu a smíšený monastýr v Heidenheimu (smíšený monastýr, tj. společný mužský i ženský monastýr, který byl pod vedením jednoho společného představeného či představené, anebo byl zvlášť s představeným pro mužskou a s představenou pro ženskou část monastýru). Mužské části monastýru, byl představeným ctihodný Winnebald, ženské části monastýru, pak jejich sestra svatá Valburga.

Zesnul v Pánu 18. prosince roku 761. Tělo ctihodného, bylo osmnáct let po jeho smrti nalezeno jako netlené. Je zmíněn v Benediktinském Martyrologiu.

________________________

¹ Svatý Richard, král poutník ( 720). Památka 7. / 20. února.  Richard z Wessexu byl otcem svatých Willibalda, Winnebalda a Valburgy. Spolu se svými dvěma syny, odjel z Anglie na pouť do Říma, na této pouti však ve městě Lucca zemřel. V tomto městě, v chrámu svatého Fridiana byl i pohřben.

² Svt. Bonifác z Mohuče, apoštol Německa († 754). Památka 5. / 18. června. Narodil se v Creditonu v Devonu v Anglii a jeho světské jméno ve svatém křtu, bylo Winfrid. Počátky svého náboženského vzdělání získal od mnichů, kteří navštěvovali dům jeho rodičů, již v raném dětství se cítil povolán k duchovní službě. Jeho touha se setkala s ostrým odmítnutím otce, ale poté, co se uzdravil z těžké nemoci, souhlasil se vstupem svého syna do monastýru. V sedmi letech vstoupil do monastýru v Exeteru. Dospělý a zkušený, pak v roce 718 odešel jako misionář z Anglie do Německa, kde osvítil světlem Kristova učení, Bavorsko, Hesensko, Frísko, Durynsko a Franskou zemi. V roce 722 jej svt. Řehoř II. papež římský (731), rukopoložil na biskupa s plnou jurisdikcí nad Německem. V roce 731 se stal metropolitou za řekou Rýnem a roku 747 mohučským arcibiskupem. Založil mnoho monastýru a konventů, monastýru ve Fuldě, kde jsou jeho svaté ostatky dodnes ctěny.  Tyto monastýry, dal pod správu anglických mnichů a monašek. Byl také zodpovědný za reorganizaci tehdy zkorumpované franské církve. Při své poslední misijní cestě do Fríska, už ve vysokém věku, spolu se svými dvaapadesáti společníky, přijal mučednickou smrt v Dokkumu (v dnešním Holandsku). Jeho svaté ostatky, byly poté přeneseny z Utrechtu přes Mohuč do monastýru ve Fuldě. Je znám jako apoštol Německa.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.