sobota 14. srpna 2021

Památka přenesení ostatků svatého prvomučedníka archidiakona Štěpána z Jeruzaléma do Konstantinopole, nalezení a přenesení ostatků spravedlivého Nikodéma, Gamaliela a jeho syna Aviva

památka 2. /15. srpna 

 

Poté, co byl svatý prvomučedník Štěpán ukamenováním zabit (Skutky 7, 59 – 60). Jeho tělo, bylo pohozeno bez úcty a pohřbení, k sežrání zvířatům a ptákům.

Avšak druhou noc, významný židovský učenec Gamaliel, učitel zákona, kterého si vážil všechen lid a který se zastal apoštolů v synedrionu (Skutky 5, 34 – 40), poslal svoje oddané služebníky, aby tělo prvomučedníka vzali a uchránil před takovýmto zneuctěním. Poté ho dal Gamaliel na svém pozemku s úctou a modlitbami pohřbít, v jeskyni nedaleko Jeruzaléma.

Když pak zesnul tajný učedník Páně Nikodém, který k němu přicházel v noci (Jan 3, 1 – 21; 7, 50 – 52; 19, 38 – 42), Gamaliel ho také pohřbil blízko hrobu archidiákona Štěpána.

Když potom zesnul sám Gamaliel, který podle tradice přijal svatý křest spolu se svým synem Avivem, byl i on pohřben na stejném místě, jako prvomučedník Štěpán a svatý Nikodém.

V roce 415, byly tyto ostatky svatých zázračně nalezeny a přeneseny do Jeruzaléma biskupem Janem II. († 417), spolu s biskupy Jelevfrevijem Sebastským a Jelevfrevijem Jerichonským. Od toho času, se pak u ostatků svatých událo mnoho uzdravení.

Později, v době vlády svatého zbožného císaře Theodosia II. mladšího (památka 29. července / 11. srpna), okolo roku 428, byly ostatky prvomučedníka Štěpána, spolu s ostatky spravedlivých Nikodéma, Gamaliela a jeho syna Aviva, převezeny z Jeruzaléma do Konstantinopole.

Tam byly ponejprv uloženy v chrámu svatého diákona Laurentia a poté, co byl v Konstantinopoli postaven chrám prvomučedníku Štěpánovi, byly tyto ostatky přeneseny tam. 

Tropar hlas 4.

Dobrý boj jsi bojoval, prvomučedníku Kristův a apoštole, a usvědčil jsi své mučitele z bezbožnosti, byv kamenováním zabíjen rukama bezbožníků, přijal jsi věnec z pravice Boží shůry, a k Bohu jsi volal v úpění: Pane, nepokládej jim toho za hřích!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.