neděle 23. srpna 2020

 Svatý mučedník Florián Lorchský

památka 4. / 17. května

Svatý Florián byl důstojníkem římské armády a žil v době vlády římských císařů Diokleciána a Maximiana. Pro své vojenské úspěchy, byl jmenován velitelem v Noricum ¹. Byl tajným křesťanem. Když se dozvěděl, že bylo uvězněno a na smrt odsouzeno několik desítek křesťanů v Lorche² , přijel tam, aby je zachránil, byl však uvězněn a na příkaz římského místodržícího Aquilinuse, byl zbaven všech hodností a vyznamenání a odsouzen k smrti.

Rozsudek byl vykonán 4. května roku 304. Nejprve mu byly vytrhnuty hákem lopatky a poté, mu byl na krk zavěšen mlýnský kámen a byl hozen do řeky Enže. Podle tradice voják, který shodil Floriána do vody, v tom samém okamžiku oslepl. Na řece, se po vhození těla mučedníka vzedmula vlna, která vynesla tělo svatého na skalistý výčnělek, kde nad ním rozprostřel svá křídla orel, takto ho chráníce, aby tělo mučedníka, nebylo poskvrněno. Následné noci, se svatý Florián, zjevil zbožné ženě Valérii a poprosil ji, aby jeho tělo uložila do země. Když bylo tělo svatého převáženo volským povozem, ke konci cesty už byl dobytek znaven a tak se pro žízeň se zastavil. Na tomto místě, pak zázračným způsobem,  začal ze země vyvěrat pramen, zvířata se napila a potom lehce dovezli tělo Floriána na místo pohřbení. Tento pramen vyvěrá až do dnešních dní a je pojmenován Floriánův pramen.

Spolu se svatým Floriánem, přijalo mučednickou smrt za Krista, ještě dalších 40 mučedníků.

Osm let po mučednické smrti svatého Floriána, vydal svatý a apoštolům rovný Konstantin, Edikt (tzv. Milánský Edikt – Milánské Ujednání) v Milánu roku 313, kterým přestalo tehdejší pronásledování křesťanů. V pátém století, byly ostatky svatého Floriána, přeneseny do Říma.

______________________________________________________________________

¹ Noricum, bylo keltské království (latinsky Regnum Noricum), sestávající ze třinácti keltských a ilyrských kmenů, jež byla později začleněna do Římské říše jako její provincie. Zahrnovalo většinu území dnešního Rakouska, část Slovinska a jihovýchodní cíp Bavorska.

² Lerch – Lauriacum, bylo důležitým legionářským římským městem na řekách Enže (Ens) a Dunaj v Rakousku

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.