sobota 4. února 2023

Svatý apoštol Timotej ze sedmdesáti,

biskup efezský (80)

památka 22. ledna / 4. února

Svatý apoštol Timotej pocházel z města Lystra v Lykaonii v Malé Asii. V roce 52, byl ke Kristu obracen svatým apoštolem Pavlem. Událo se to tehdy, když apoštolové Pavel a Barnabáš, navštívili poprvé města v Lykaonii. V Lystře, tehdy apoštol Pavel uzdravil chromého od narození a mnozí obyvatelé tohoto města poté uvěřili v Krista. Mezi nimi, byli i budoucí apoštol, mladík Timotej, jeho matka Euniké a babička Lois (Sk 14, 6-12; 2. Tim 1, 5).

A semeno víry, zaseté apoštolem Pavlem do duše svatého Timotea, přineslo bohaté plody. Stal se horlivým učedníkem apoštola a následně jeho věrným a nerozlučným společníkem na cestách při kázání Evangelia.

Apoštol Pavel miloval svatého Timotea a ve svých listech, jej nazýval svým milovaným synem, s vděčností vzpomínal jeho věrnost a oddanost. Timoteovi napsal: „Ty však jsi sledoval mé učení, můj způsob života, mé úmysly, mou víru, shovívavost, lásku, trpělivost, pronásledování a útrapy…“ (2. Tim 3, 10-11). V roce 65, byl apoštol Timotej rukopoložen apoštolem Pavlem na biskupa Efezské Církve, kterou Timotej jako dobrý pastýř vedl patnáct let.

Když svatý apoštol Pavel, pobýval ve vězení v Římě a byl se vědom toho, že jej čeká mučednická smrt, povolal k sobě svého věrného učedníka a přítele apoštola Timotea k poslednímu setkání (2. Tim. 4, 9).

A také svatý apoštol Timotej, svůj život na cestě šíření Kristova Evangelia, zakončil mučednickou smrtí. Stalo se tak v Efezu, když pohané oslavovali svátek k památce svých model. Tyto své modly, tehdy nosili po městě a vše doprovázeli bezbožnými obřady a písněmi. Svatý biskup Timotej, který mnoho horlil pro slávu Boží, se je snažil na chvíli zastavit, aby prohlédli onu zaslepenost modloslužby, kterou činili, a přitom jim kázal o pravé víře v Krista. Pohané však apoštola neposlouchali, v hněvu se na něj vrhli, začali ho bít, smýkat s ním po zemi, až ho nakonec ukamenovali.

Tuto mučednickou smrt pro Krista, přijal svatý apoštol Timotej, v roce 80. Ve čtvrtém století, pak byly jeho svaté ostatky přeneseny do Konstantinopole, kde byly uloženy v chrámu Svatých Apoštolů. Církev svatého apoštola Timotea ctí ve Sboru sedmdesáti apoštolů.


 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.