středa 7. srpna 2024

 Zesnutí spravedlivé Anny,

matky Přesvaté Bohorodice

památka 25. července / 7. srpna

Svatá Anna pocházela z pokolení Lévi a byla nejmladší dcerou velekněze Matthana a jeho manželky Marie. Kromě ní byly v rodině další dvě dcery, Maria a Sobe. Nejstarší Marie se provdala do Betléma a porodila dceru Salome, která se starala o těhotné ženy k porodu. Sobe, byla také vdaná, žila a bydlela v Betlémě, kde porodila Alžbětu, matku svatého Jana Křtitele. Anna se provdala za moudrého Jáchyma z Galileje a po mnoha letech neplodnosti porodila z Boží milosti Marii, Přesvatou Bohorodici. Salome, Alžběta a Bohorodice, byly takto sestřenice a v souladu se zákony o příbuzenství, byl Náš Pán, druhým bratrancem svatého Jana Křtitele.

Spravedlivá Anna, dala život Bohorodici, která z vůle Boží, dosáhla pro člověka té nejvyšší možné svatosti a jako jediná byla ve své čistotě hodna přijmout do sebe Spasitele světa. Svatá Anna, pak své tříleté dítě umístila do jeruzalémského chrámu jako čistou a neposkvrněnou oběť. Při Jeruzalémském chrámu, své dny trávila půstem, modlitbou, skutky milosrdenství, v očekávání naplnění Božích zaslíbení.

Spravedlivá Anna k Pánu, ve věku šedesáti devíti let. Svatý Jáchym, zesnul ve věku osmdesáti let. Nevíme, kdo z nich zemřel první. Církevní tradice nám sděluje, že Přesvatá Bohorodice, zůstala sirotkem v jedenácti letech, kdy ještě přebývala při Jeruzalémském chrámu.

Památka svaté Anny, se také připomíná 9. / 22. září, společně se svatým Jáchymem a 9. /22. prosince na svátek Početí Přesvaté Bohorodice ve svaté Anně.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.