úterý 28. prosince 2021

Svt. mučedník Eleutherus, biskup Ilýrijský¹

a jeho matka mučednice Anthia

památka 15. / 28. prosince

Světitel Eleutherus (Eleutherius, Eleutherios, Liberalis či Liberator, slovansky Jelevferij, jméno znamená svobodný, osvobozující), se narodil v Římě, v rodině konzula Eugenia a jeho ženy Anthiy. Po předčasné smrti otce, se Anthia společně s malým synem připojila k rostoucí křesťanské komunitě a materiálně pomáhala nevelké skupině učedníků svatého apoštola Pavla.

Eleutherovi se dostalo dobrého vzdělání, on sám, se však rozhodl pro službu Církvi. Nejprve byl rukopoložen na diákona, poté i na kněze, ve dvaceti letech byl svatý Eleutherus, svt. Anicetem (Anikita), biskupem římským (památka 17. / 30. dubna), ustanoven biskupem Ilýrijským. Nejprve byl vyslán sloužit do města Troia v Apulii. Poté byl ve městě Avlonas (dnes město Vlora, v jihozápadní Albanii), na jeho cestách jej doprovázela i jeho matka Anthia.

Brzy se po celé Ilýrii a Epiru, roznesla zpráva o mladém biskupovi, který svou zbožností a modlitbou, činil zázraky, pomáhal potřebným a mnohé obracel ke Kristu. Jeho známost se stala tak velká, že se kvůli tomu začal znepokojovat římský úřad a snažil se mu bránit v jeho biskupské službě. Nakonec byl z příkazu císaře Hadriána zatčen.

Jeden ze setníků jménem Felix, který ho přišel, zatknout, to učinil v  okamžiku, když měl Eleutherus kázání v chrámu. Setník, který si vyslechl toto jeho kázání, si poté přál následovat Krista a přijmout svatý křest. Potom co byl tento setník pokřtěn, tak na naléhání samotného Eleuthera, přivedl biskupa do Říma.

V Římě byl svt. Eleutherus mučen, na mučení pak dohlížel prefekt Koribos. Ten však, když spatřil, že svatý zůstal nezraněn poté, co byl ponořen do vroucího oleje, mučen na rozžhaveném roštu a uzavřen do horké pece, rozhodl se, že chce být také křesťanem. Po všech mučeních, byl biskup Eleutherus popraven. Spolu s ním byl popraven také setník Felix, prefekt Koribos a ještě několik dalších křesťanů, obrácených na víru Eleutherem.

Jeho matka Anthia, stála nad tělem svého syna a modlila se. Poté byla i ona uvězněna a následně jí byla setnuta hlava. To se událo okolo roku 121, po Kristově narození.

Podle tradice, byly svaté ostatky mučedníků Anthiy a svt. Eleuthera převezeny místními křesťany do Avlony.

V Římské církvi se památka světitele a mučedníka, připomínala 18. dubna / 1. května, v den, který byl považován za den jejich mučednické smrti. Pravoslavná Církev, si památku těchto mučedníků připomíná 15. / 28. prosince. V den, kdy byl v Konstantinopoli za vlády císaře Arcadia (395 - 408) vysvěcen chrám svatých Eleuthera a Anthiy.

__________________

¹ Ilýrie, je starověký název západní části Balkánského poloostrova, kterou obývali Ilyrové. Ilyrové, byl starověký národ indoevropského původu, zahrnující obyvatelstvo dnešní jižní a střední Dalmácie, Bosny, Černé Hory, Albánie a Epiru.

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.