pondělí 27. prosince 2021

Svatí mučedníci Filemon, Apollonios,

Arian a Theotichos

památka 14. / 27. prosince

Tito svatí mučedníci strádali za víru v Egyptě, ve městě Antinoopolis, za vlády císaře Diokleciána. Svatý Arian, do svého obrácení na Kristovu víru, byl pronásledovatel křesťanů, mezi kterými byli právě Apollonios a Filemon.

Nejprve se stalo, že Apollonios, který se bál nadcházejících strádání, kterým byli vystaveni křesťané, požádal svého známého hudebníka Filemona, který byl pohan, aby si vyměnili šaty a aby on, namísto něho, obětoval modlám. Jenže se stalo něco neočekávaného, protože Filemon, v okamžiku kdy měl obětovat modlám, najednou přede všemi vyznal, že je křesťan.

Tehdy svatý Apollonios, přede všemi učinil pokání a vyznal Krista jako jediného pravého Boha. Po krutém mučení, pak byli oba mučedníci popraveni.

Jejich mučitel Arian, si uzdravil poraněné oko prachem, který vzal od hrobu svatého Filemona. Učinil potom pokání ze svých skutků, přijal křesťanskou víru a nechal se svojí rodinou, služebnictvem a tělesnými strážci pokřtít. Pro lásku ke Kristu, pak následně přijali mučení a šli i dobrovolně na smrt.

Mezi jeho nejstaršími tělesnými strážci, byl i mučedník Theotichos, který je vzpomínán, spolu s dalšími svatými. Mučedníci Filemon a Apollonios, zemřeli 16. března roku 286 a mučedníci Arian a Theotichos 4. března roku 287.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.