neděle 3. března 2024

 Svatý Archipos apoštol ze sedmdesáti

památka 19. února / 3. března (v přestupném roce 2. března), 22. listopadu / 5. prosince a 4. / 17. ledna, ve Sboru sedmdesáti apoštolů

Svatý Archipos byl synem svatého Filemona a svaté Apphiy. A stejně jako oni, i on, se stal učedníkem svatého apoštola Pavla, který ho nazývá spolubojovníkem (Filemon 1, 2).

Zatímco žil ve městě Kolossy¹ ve Frýgii, kázal společně s Filemonem evangelium a je možné, že jako kněz sloužil v jejich domovním chrámu (Kolos 4, 17). Během dlouhé nepřítomnosti biskupa Epafrasa², který následoval svatého Pavla do Říma, navzdory svému mládí na sebe musel dokonce vzít i všechna břemena vedení kolosské církve.

Jeho oduševnělé kázání vzbudilo nenávist pohanů, byl zajat a předveden před místodržitele Androklea. Před ním Archipos odmítl obětovat modle Artemis. Byl svlečen, zbičován, hozen do příkopu a napůl zasypán zeminou, děti ho píchaly jehlami. Nakonec svatý Archipos přijal mučednickou smrt, ukamenováním.

V tento den, se připomíná i památka svatého apoštola Filemona, a apoštolům rovné Apphiy.

__________________________ 

¹ Kolossy. Κολοσσαί – Colossae, bylo město blízko starověké Laodiceje, dnešního Denzli v Anatolii, v dnešním Turecku.

² Epafras (Epaphras, παφράς). Apoštol ze sedmdesáti, společník apoštola Pavla, byl biskupem města Kolossy a Laodikejské a Hierapolské církve v Malé Asii. Ve shodě s Listy apoštolů, byl společně s apoštolem Pavlem, držen ve vězení spolu s apoštolem Pavlem v Římě (Filemon 1, 23, Kolos 4, 12-13). Sám apoštol Pavel, pak ve svém Listu Koloským, o Epafrovi hovoří jako o milovaném druhovi a věrném Kristově služebníku (Kolos 1, 7). Jeho památka je 4. / 17. ledna, ve Sboru sedmdesáti apoštolů.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.