pátek 29. července 2022

Svatý mučedník Antiochos lékař

(† počátek IV. stol.)

památka 16. / 29. července

Strádání pro Krista, přijal za císaře Diokleciána. Žil ve městě Sebasteia (dnes Sivas v Turecku) a byl lékařem. Podle tradice, byl bratrem svatého mučedníka Platona Ankýrského (památka 18. listopadu / 1. prosince), díky kterému uvěřil v Krista.

Po svém obrácení k pravé víře, obcházel Antiochos města a vesnice a zdarma léčil nemocné. V Galacii (ve starověku vnitrozemské území, které se rozkládalo se v hornaté střední Anatolii, v dnešním Turecku), byl však zajat vládcem této oblasti Adriánem, který vystavil svatého Antiocha těžkým mučením.

Byl vhozen do vroucího kotle, ze kterého svatý vyšel nezraněn. Vypustili na něho divoká zvířata, která si však pokorně lehla k nohám svatého, jedno z nich přitom promluvilo lidským hlasem a káralo mučitele.

Když mučitelé nedocílili toho, aby se Antiochos poklonil modlám, které po jeho modlitbě se rozpadly v prach, byla svatému setnuta hlava. Z těla svatého poté vytekla krev a mléko. Když toto vše spatřil vojín Kiriakos, obrátil se Kristu, přede všemi vyznal Pána a Spasitele a i on sdílel osud svatého mučedníka.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.