úterý 7. prosince 2021

Svatý velikomučedník Merkurios

památka 24. listopadu / 7. prosince

Svatý velikomučedník Merkurios, byl svým původem Skyth¹ a sloužil jako voják v Římské armádě. V době kdy žil, tak na Římskou říši zaútočili barbaři a císař Decius, se vydal na tažení proti nim s velkou armádou. V této armádě, byl jako vojín i svatý Merkurios.

V jedné z bitev, se svatému Merkuriovi zjevil Anděl Páně, který mu podal meč se slovy: "Neboj se, jdi směle proti nepřátelům. Ale až zvítězíš, nezapomeň na Hospodina, Boha svého". S tímto mečem, pak svatý vojín prošel skrze hordy barbarů, zničil přitom mnoho nepřátel, zabil i samotného krále barbarů a Římanům takto zajistil vítězství. Vděčný císař svatého Merkuria za jeho statečnost štědře odměnil a učinil z něj velitele.

Svatému vojáku, který získal velké pocty a bohatství, se poté opět zjevil Anděl Páně. Připomenul mu, kdo byl ten, který daroval ono vítězství a přizval ho, aby sloužil Pánu. Svatý Merkurios, si poté vzpomněl, že jeho otec Gordian, vyznával křesťanskou víru, byl pokřtěný a celou svou duší, byl odevzdán Kristu. Tehdy se Merkurios rozhodl, že odmítne slavnostní přinášení oběti modlám.

Za vlády tohoto bezbožného císaře Deciuse (249-251) byl totiž vydán zákon², který přikazoval všem římským občanům uctívat pohanské bohy a který křesťany odsuzoval na smrt.

Když takto učinil, byl předvolán k císaři. Tam přede všemi vyznal, že je křesťan, k nohám císaře položil svůj vojenský opasek, plášť a zřekl se i všech vyznamenání.

Poté byl uvržen do vězení, kde se mu znovu zjevil Anděl Páně. Ten ho povzbudil a vyzval, aby pro Krista

statečně přetrpěl, všechna nadcházející utrpení.

Svatý mučedník byl následně roztažen nad rozpáleným ohněm a byl přitom řezán noži. Byl bičován do krve tak, že jeho krev zhášela rozpálený oheň pod ním.

Pokaždé však, když byl po mučení, polomrtvý vhozen zpět do vězení, byl svatý Merkurios Pánem zcela uzdraven ode všech ran, před bezbožníky takto stvrzujíce velikou moc Kristovy víry.

Odsouzený z rozhodnutí císaře Decia k smrti, stal se hodným spatřit samotného Pána, který mu slíbil brzké vysvobození z jeho mučení a utrpení.

Byl převezen do Cesareje Kappadokijské, kde mu byla setnuta hlava. Svaté tělo, po jeho mučednické smrti vonělo blahou vůní myrhy a ladanu³, a mnozí nemocní od něj přijali uzdravení.

Po smrti, se tento Kristův vojín sjednotil s Církví Nebeskou a pokračoval ve své vojenské službě pro dobro Církve pozemské.

Skrze modlitby svt. Basila Velikého, před ikonou Přesvaté Bohorodice, kdy se modlil za osvobození křesťanů od pronásledovatele křesťanské víry Juliána Apostaty (361 - 363), Zastánkyně rodu křesťanského, z Církve vítězné, vyslala svatého vojína Merkuria, aby pomohl Církvi bojující.

V jednom okamžiku, se zobrazení svatého velikého mučedníka Merkuria na ikoně Přečisté Bohorodice, stalo neviditelným, za chvíli, však bylo opět vidět, jen kopí v ruce mučedníka, bylo zkrvavené.

V tom samém okamžiku, byl Julianus, při Perské válce, probodnut kopím neznámého vojína. Stalo se to při pronásledování ustupujících Peršanů, kdy se Julianus vydal příliš daleko dopředu a během toho byl smrtelně zasažen do břicha. Když prokletý Julianus umíral, vzal krev ze své rány, vyhodil ji proti nebi a zvolal: „Zvítězil jsi, Galilejský!“.

___________

 

¹ Skyth - Skythové, taktéž Skýtové, (řecky Σκύθαι) je souhrnné pojmenování pro příslušníky kočovných kmenů íránského původu, obývajících ve starověku značnou část východní Evropy, přibližně území dnešní Ukrajiny a Ruska, popřípadě dalších států.

² Koncem roku 249 bylo vydáno nařízení, podle kterého všichni obyvatelé říše museli vykonat oběť tradičním římským bohům. Důvodem tohoto kroku byl zčásti Deciův konzervatismus, zčásti i snaha získat od obyvatelstva důkaz loajality po krvavé občanské válce, která ho vynesla k moci. V celém impériu začaly vznikat obětní komise, před něž se musel každý dostavit a vykonat oběť. Komise dotyčnému poté vystavila potvrzení - libellus. Bez tohoto potvrzení hrozila lidem perzekuce a tresty, jejichž míra se lišila provincii od provincie. Kdo se zdráhal oběť vykonat, mohl být odsouzen na nucené práce, poslán do vyhnanství, či popraven. 

³ Myrha, modrozelená pryskyřice, sušená míza stromu myrhovníku.

Ladan, vonná pryskyřice známá jako ladanum, která pochází z Cistu ladanového, který je také nazýván Cist ladanonosný

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.