neděle 18. srpna 2024

 Svatý mučedník Eusignij – Milivoj antiochijský ( 362)

památka 5. / 18. srpna

Svatý a slavný mučedník Eusignij - Milivoj, žil v Antiochii. Byl stařec vysokého věku, ze kterého, více než šedesát sloužil jako voják, v jednotkách římských císařů Diokleciána, Maximiánuse, Constantiuse Chlora, Konstantina Velikého a jeho synů. Svatý Eusignij byl společníkem na mučednické cestě svatého Basiliska¹, vylíčil a dal zapsat jeho mučednickou smrt.

Stalo se, že za Juliána Apostaty v roce 361, požádali dva pohané Eusignija, aby vyřešil jejich spor. Když tak Eusignij učinil, ten, který byl prohlášen za toho, jenž nebyl v právu, ho udal císaři Juliánovi. Udal ho s tím, nejen, že Eusignij ctí Ukřižovaného, ​​ale také, že koná soud, což je výsadou císaře. Julián si dal okamžitě zavolat starce a rozzlobeně se ho zeptal, kdo mu dovolil zpochybňovat císařskou moc. Když Eusignij vyslechl císařova slova, odpověděl mu, že ve skutečnosti, je předvolán a souzen pro svou víru. Julián pak nařídil svým sekretářům, aby už další jeho slova nezapisovali a pohrozil mu, že bude popraven jako zloděj. Eusignij mu, ale připomněl svou dlouhou službu předchozím císařům a požádal o zákonný soud.

Následujícího dne, měl císař odjet do Caesareje Kappadokijské, aby tam shromáždil vojsko pro válku s Peršany. Nařídil, aby tam byl přiveden i stařec Eusignij. Eustochius, diákon Antiochijské církve a příbuzný svatého, tajně následoval císařskou družinu. Podařilo se mu nepozorovaně přistoupit k zajatému vězni. Eusignij ho požádal, aby našel zapisovatele, který by zaznamenal soudní proces pro všechny křesťany. Eustochius to slíbil a řekl, že on sám vykoná jeho žádost, i když to bude spojeno s ohrožením života.

Když Julián dorazil do Caesareje, nařídil, aby k němu přivedli Eusignija, který se navzdory svému vysokému věku, vyznačoval fyzickou a duchovní silou, která vzbuzovala všeobecný obdiv. Císař ukázal mučicí nástroje a nařídil mu, oběť Diovi. Eusignij odpověděl: „Nechť tě satan zbaví věčného života a vydá tě věčným pekelným mukám! Já nebudu přinášet oběti modlám!“ Poté byl, na příkaz císaře, mučedník natažen na skřipec. Popravčí z něj stáhli kůži a na tělo, položili hořící pochodně. Když místnost naplnil štiplavý zápach spáleného masa, císař dal příkaz, aby ho znovu a znovu pálili. Eusignij na ta mučení odpověděl, že Julián jako císař, není hoden svého slavného předchůdce svatého Konstantina Velikého, kterému sloužil a po kterém se stal Eusignij také křesťanem.

Při poslechu slov mučedníka, se mnozí vojáci, kteří tam byli, začali přiklánět ke křesťanské víře. Julián proto nařídil, aby byl světec okamžitě popraven, na což mu byla useknuta hlava.

Podle tradice, tělo mučedníka, pohřbil svt. Basil Veliký. Hned po popravě mučedníka Eusignija, vyšel císař Julián do války s Peršany, kde zemřel.

___________________

 

¹ Mučedník Basilisk Komanský  (308). Památka 3. / 16. března a 22. května / 4. června. Basilisk - Βασιλίσκος, byl synovcem svatého mučedníka Theodora Tirona, trpěl společně s bratry Kleonikosem a Eutropiem při pronásledování křesťanů za císaře Maximiana.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.