neděle 24. března 2024

 Svt. muč. Eulogius z Córdoby (859)

památka 11. / 24. března

Svatý Eulogius, se narodil do šlechtické rodiny v tehdejším hlavním městě muslimského Španělska, za vlády Abd ar-Rahmána II. (čtvrtého umajjovského emíra córdobského emirátu, který vládl 30 let, od roku 822 až do 852). Jeho rodina, stejně jako jeho bratrům a sestrám, mu poskytla vynikající vzdělání, o které se zvláště starala jeho matka Isabelle. Nejmladší z bratrů, Josef, zastával vysoké postavení na dvoře Abd ar-Rahmána. Jeho bratři Álvaro a Isidor byli obchodníci a obchodovali po celé střední Evropě. Z jeho dvou sester, zůstala Niola se svou matkou, zatímco Anulona, která získala vzdělání v monastýru, přijala následně také mnišství.

Eulogius, poté, co ukončil vzdělání v monastýru sv. Zoila, se vrátil ke své rodině, kde se nadále vzdělával, studoval tehdejší literární umění, světské i duchovní vědy v celé šíři jejich bohatství.

Poté Eulogius přijal svatou tajinu kněžství. Rychle se proslavil svou učeností i asketickým způsobem života. Často navštěvoval okolní monastýry, pro které pravidla mnišského způsobu života. Ze vzdálených monastýrů přinášel starověké rukopisy, z nichž ověřoval, opravoval a znovu přepisoval náboženské texty.

Hlavní dílem a prací Eulogiova života, však byla podpora a útěcha těch věřících, kteří byli odsouzeni ke strádání pod muslimským jhem. Horlivě povzbuzoval ve víře, modlitbou i slovem, tehdejší vyznavače a mučedníky.

V roce 851 byl Eulogius zvolen arcibiskupem města Toleda, avšak Abd ar-Rahmánův nástupce, emír Muhammad, nechtěl vidět takového nepoddajného a neústupného hierarchu v takovémto významném a důležitém postavení, a tak se Eulogius nikdy své hodnosti neujal.

Ve stejném roce byl navíc uvězněn, ze svého vězení, však neustával oslovovat své bratry a sestry v Kristu slovy povzbuzení a podpory. Známé jsou například jeho dopisy dvěma ženám Floře a Marii z Cordóby. Ve věznici svatý Eulogius napsal významnou část svých děl, které obsahují životy více než padesáti svých spolumučedníků, především v díle Memoriale sanctorum – Pamětní knize svatých. Věřícím přinášel slova bratrské lásky, naděje a výzvy, aby vydrželi až do vítězného konce.

Na nějaký čas byl Eulogius, ze svých pout osvobozen. Stal se nejvýraznější postavou španělské církve své doby a v roce 858 byl zvolen metropolitou města Córdoba. Předtím však, než byl ustanoven na tento metropolitní stolec, byl znovu zatčen.

Důvodem jeho zatčení, bylo to, že ukrýval křesťanskou dívku jménem Lukrécie. Tato dívka jménem Lukrécie - Leokracie, která pocházela s významné arabské rodiny, přijala křesťanství a utekla kvůli tomu ze svého domu a útočiště nalezla u svt. Eulogia. Eulogius byl proto obviněn, že ji svedl a unesl. Na všechna podlá obvinění, odpověděl, že duchovní nemůže odmítnout pomoc nikomu, kdo se na něj obrátí.

Světitel byl tedy proto znovu uvězněn, a roku 859 předstoupil před soudem. Na soudu pak světitel samotnému soudci řekl, že by byl šťastný, když by i jemu mohl dát útočiště ve svém domě, kdyby se rozhodl, stát se křesťanem.

Kromě těchto jeho slov, pak pronesl na soudu i další, kterými přede všemi dokazoval, že pravý Syn Boží, je Ježíš Kristus, proroka Mohameda nazval lhářem, podvodníkem a samozvancem. Poté byl Eulogios zbičován a následně mu byla setnuta hlava.

Lukrécie, nově obrácená k víře, na soudu projevila stejnou odvahu a za další tři dny byla i jí setnuta hlava.

Svt. muč. Eulogios, je ve Španělsku jeden z nejvíce ctěných mučedníků. Jeho svaté ostatky, se nachází v katedrálním chrámu města Oviedo.

_______________________

Umučení svatého Eulogia z Córdoby. Obraz z katedrály v Córdobě od neznámého umělce XVII. století.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.