neděle 4. června 2023

 Svatá Radegunda durynská ( 587)

památka 13. / 26. srpna

Dcera pohanské krále Durynska Bertachara, který byl v boji o moc zavražděn svým bratrem Herminafriedem, který později zavraždil i svého druhého bratra Badericha a stal se tak jediným vládcem Durynska. Radegunda, byla po smrti svého otce v poručnictví svého strýce.

Herminafried, byl zabit franským králem Chlotharem I. a mladou dívku Radegundu si jako trofej přivezl ze svého tažení. Nechal ji pokřtít svt. Medardem a ona Kristovu víru přijala celým srdcem. Byla milosrdná k druhým, modlila se a postila.

Když se však dozvěděla, že se má stát další Chlotharovou ženou, pokusila se o útěk. Byla však chycena a za Chlothara I. provdána proti své vůli. V manželství s Chlotharem, neměla žádné děti. O to více, se věnovala bližním a byla známá svojí starostlivostí o nemocné. Roku 550, Chlothar zavraždil Radegundina bratra. Radegunda, která už nechtěla nadále vést manželský život s vrahem svého bratra, rozhodla se od manžela utéct.

Ochranu našla u církve, kde přesvědčila svt. Medarda, aby ji postřihl na monašku. Nakonec obdržela souhlas, aby se zcela oddala Bohu i od Chlothara.

Kolem roku 560 založila monastýr Svatého Kříže - Sainte-Croix v Poitiers, kde se starala o nemocné. Tam pak strávila na třicet let svého života. Ještě za svého života, se svatá královna proslavila mnohými zázraky, uzdravovala nemocné, navracela zrak slepým, vyháněla běsy z posedlých. Zesnula v pokoji 13. / 26. srpna roku 587. Do hrobu ji ukládal svt. Řehoř z Tours († 594). Úcta ke svaté se po jejím zesnutí, rozšířila po celé Evropě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.