neděle 28. května 2023

Svatá panna a mučednice Dymphna Geelská

(650)

památka 15. /28. května

Dcera irského pohanského krále Damona a jeho křesťanské ženy, která ji tajně dala pokřtít. Dymphna (Dypne, Dymphna, Dymfna, Dimfna, Dympna ou Dimpna) byla vychována v modlitbě a zbožnosti. Krista milovala celým svým srdcem a složila slib tělesné čistoty.

Když však bylo Dymphně patnáct let, zemřela její matka. Král, který svou ženu velmi miloval, byl z toho žalostné smutný až smyslů zbavený. Po krátké době si však přál se znovu oženit a svým dvořanům nařídil, aby mu našli nevěstu, která by krásou i svými vlastnostmi byla podobná jeho zemřelé manželce. Hledání bylo, ale neúspěšné. Královi rádci, po dlouhém hledání, králi řekli, že v jeho zemi je jen jedna taková krásná a moudrá dívka, která by byla hodna, stát se královnou, a to je jeho dcera. Poradili tedy, ať si vezme za ženu svou dceru. A král ve svém šílenství, se rozhodl je poslechnout a oženit se svou vlastní dcerou.

Když se Dymphna dozvěděla o tomto hrozném rozhodnutí svého otce, rozhodla se utéct z domova. Spolu se svým duchovním učitelem, knězem Gerebernem ¹, opustili královský hrad, přepluli moře a přešli na pevninu. Když král zjistil zmizení své dcery, vydal se ji pronásledovat. Dostihl uprchlíky v malé brabantské vesnici Gel (Geel, v dnešní Belgii). Když se Dymphna znovu odmítla podrobit otcově nečisté touze, král přikázal oběma setnout hlavu. To se stalo okolo 15. / 28. května, mezi roky 620 a 640.

Brzy se u hrobu svaté mučednice udála uzdravení nemocných, povětšinou těch, kteří trpěli duševními nemocemi. Lidé přicházeli z velké dálky ve víře a naději, že se jim na místě spočinutím mučednice dostane uzdravení. Tyto zázraky se začaly pravidelně zaznamenávat až v XIII. století, tehdy byl i sepsán život svaté, který se do té doby, zaznamenával jen v ústním podání.

Její ostatky, jsou dodnes uchovány v chrámu ji zasvěceném v Geelu, ve stříbrném relikviáři.

Knihu o této svaté mučednici, pod názvem „Život Svaté Dympny panny a mučednice“ u nás napsal Jakub Deml, roku 1912

_________

¹ Svatý mučedník Gerebern (VII. století). Památka 15. / 28. května. Svatý Gerebern (Gerebernus, Genebern, Genebrard, Gereborn, Gerebran, Gerebrand, Herbern), byl kněz z Irska, který byl duchovníkem svaté Dymphny, kterou doprovázel při jejím útěku před jejím zhýralým otcem. V malé brabantské vesnici Gel (Geel) nedaleko dnešních Antverp, byli dostižení a společně přijali mučednictví. Stalo se tak 15. / 28. května mezi roky 620 a 640. Je ochráncem vesnice Sonsbeck, v Porýní v Německu, kde jsou uloženy jeho ostatky, kromě jeho hlavy, která se nachází v Geel, v Belgii.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.