sobota 27. května 2023

Svatý nový mučedník Marek Krétský (1643)

památka 14. / 27. května

Narodil se a vyrostl na ostrově Kréta. Jeho otec, jménem Andreas, pocházel z ostrova Zakynthos, jeho matka byla Kréťanka. V raném věku, po smrti své matky, následoval svého otce do Smyrny. Tam poté, co s ním krutě zacházel jeho otec, podlehl přesvědčování Turků, přijal islám a dostal jméno Mustafa.

Takto prožil čtyři roky, poté se přestěhoval do Konstantinopole, kde se seznámil s jeromonachem Meletiosem Syrigosem (Μελέτιος Συρίγος), tehdejším protosingelem Velké, tj. Konstantinopolské církve. A díky tomuto seznámení, si Marek utvrdil své přání islám opustit a vrátit se znovu ke Kristu. Marek, mu vyznal celou svou duši a zjevil mu i to, že ochotně přijme i utrpení pro našeho Pána Ježíše Krista. Meletios mu dal poučení a rady, utěšil ho na duchu, před jeho vyznavačstvím a posílil ho modlitbami.

Poté se Marek vrátil do Smyrny a tam přede všemi směle a neohroženě vyznal, že Kristus je jediný pravý Bůh, že muslimská víra je lživá, nicotná a prázdná, stejně jako její prorok. Když to Turci slyšeli, když viděli, že se Marek, stal opět křesťanem, rozzuřili se, chytili ho a odvedli k městskému soudci.

Tam před soudcem, přednesli svoji žalobu proti němu: „Tento muž byl Turek, nyní se, ale stal křesťanem a uráží naši víru i našeho proroka.“ Soudce se obrátil na Marka a zeptal se ho: „Jsi křesťan nebo Turek?“ Marek odpověděl: „Byl jsem křesťan a nyní jsem znovu křesťan. Uctívám svého Krista, klaním se mu a vyznávám, že on je jediný pravý Bůh. Vaší víry se zříkám a pohrdám jí.“

Tato odpověď soudce rozzuřila a nařídil, aby Marka, nejprve nemilosrdně zbili a poté, aby ho dali do vězení. Ve vězení, byl Marek ještě znovu mučen, avšak milostí Boží posílen na duchu, byl pevný ve svém rozhodnutí, vše vydržet až do konce. Když jeho mučitelé viděli, že ho nemohou nijak přinutit k tomu, aby se vzdal své víry, předvedli ho druhý den, znovu před soudce.

Soudce ho znovu několikrát napomínal a znovu mu vyhrožoval. Avšak pro Marka, tato slova nic neznamenala. Řekl jen toto: „Dělejte si, co chcete! I kdybyste mně uvrhli do nesčetných muk, i kdybyste mně vydali na bezpočet smrtí, nezřeknu se svého Krista. Neztrácejte čas! Jen pojďte a splňte si své přání, abyste viděli, jakou sílu dává můj Kristus těm, kteří trpí pro Jeho jméno.“

Když soudce viděl, že Marek, je ochoten a pevně rozhodnutý přijmout i smrt, nařídil ho odvést na popraviště. Tam blažený mučedník sklonil svoji hlavu a mečem mu byl dán požehnaný konec jeho života ¹. Jeho duše, takto ověnčená korunou mučedníka, poté vystoupila do nebe.

Jeho svaté ostatky, křesťané jen s  těžkostmi vykoupili za velké peníze, a následně je uložily do chrámu svaté Fotýny. Tam je Pán, učinil zdrojem mnohých zázraků pro všechny, kdo k nim s vírou přibíhají. Za to všechno, buď sláva Kristu Bohu, čest a klanění, po všechny věky. Amen.

_________

¹ Svatý mučedník Marek, přijal své strádání 14. / 27. května, roku 1643 ve městě Smyrna. Toto jeho utrpení, pak zaznamenal již zmíněný Meletios Sirigos.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.