sobota 27. července 2024

 Svatý apoštol ze sedmdesáti Akvila

a jeho žena mučednice Priscilla (I. stol)

4. / 17 ledna památka apoštola ve Sboru sedmdesáti apoštolů, 13. / 28. února společná památka svatých Akvily a Priscilly a 14. / 27. července památka apoštola

 

Pontský Žid Akvila, se usadil se svou ženou Priscillou (Priskou) v Římě, kde se začal živit stavbou stanů. Když římský císař Claudius vydal dekret o vyhnání všech Židů z hlavního města (49–50), z Říma odešli a usadili se v Korintu, krátce předtím než tam z Athén přišel svatý apoštol Pavel. Apoštol Pavel u nich zůstal a pracoval s nimi, protože nechtěl být nikomu na obtíž (Sk 18,1-3). Vyučoval je v tajinách víry a podle tradice, je sám i pokřtil.

Celým srdcem spojeni se svým duchovním otcem, Akvila spolu se svou ženou, pomáhali v šíření Božího slova a dělili se také, i o jeho zkoušky a útrapy.  Apoštol Pavel k nim také vyjadřoval svou lásku v mnoha svých listech. Ve svém Listu k Římanům například napsal: „Pozdravujte Prisku a Akvilu, mé spolupracovníky v díle Krista Ježíše, kteří pro mne nasadili život; jsem jim zavázán vděčností nejen já sám, ale i všechny církve z pohanských národů“ (Řím 16, 3–4).

Když svatý apoštol Pavel opustil Achaji a vrátil se do Asie, Akvila a Priscilla, se k němu připojili v Efezu, kde se jejich velký dům stal místem společného setkávání křesťanů a služby Božské liturgie. Tam také, Priscilla a Akvila poučovali o křesťanském víře Apollose (apoštol ze Sedmdesáti, památka 8. / 21. prosince), alexandrijského Žida, výmluvného a znalého Písma svatého, který však ještě neznal Ježíšův křest (Sk 18, 24–28).

Okolo roku 58, se vrátili z Efezu do Říma, kde také poskytli svůj domov Církvi. V Římě svatý Akvila dlouho nezůstal, apoštol Pavel, jej ustanovil biskupem Irakleiským. Akvila horlivě pracoval při šíření evangelia v Asii, Achaji a Irakleiy. Přivedl mnoho duší ke spáse, obracel ke Kristu pohany a pokřtil je. Nově obrácené křesťany utvrzoval ve víře, ustanovoval presbytery, stavěl chrámy a ničil modly. Svatá Priscilla mu v jeho apoštolské práci neúnavně pomáhala.

Svůj život, svatý Akvila, zakončil jako mučedník, který byl zabit pohany. Podle církevní tradice, spolu s ním, byla zabita i jeho žena, svatá Priscilla.

Takto svatý apoštol Akvila i mučednice Priscilla, nalezli pokoj v nebi, spolu s ostatními svatými v blahodati Pána našeho Ježíše Krista, jemuž buď sláva navěky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.