sobota 20. července 2024

 Svatí mučednici Peregrin (Pelhřim), Lukián, Pompeus, Hesychius, 

Papius, Saturnin a Heřman

památka 7. / 20. července

Těchto sedm zbožných křesťanů, žilo na přelomu I. a II. století a bylo původem z Itálie. V čase pronásledování křesťanů za vlády císaře Trajána (Marcus Ulpius Traianus 98-117), se uchýlili do města Dyrrhachium (dnes Durrës v Albánii), kde se stali svědky mučednické smrti svt. Astiuse ( 98)¹.  

Svatý biskup Astius visel ukřižován na kříži, potřený medem, bodán a hryzán hmyzem. Svatí oslavovali jeho vyznavačství pro Krista a s úctou pohřbili jeho tělo. O tom se dozvěděla stráž, která je zajala. Byli předvedeni před prokonzula Agricola, před kterým vyznali, že i oni jsou učedníky Spasitele našeho Ježíš Krista.

Na Agricolův příkaz, pak byli vysazeni na loď a hluboko na moři utopeni. Takto, tito svatí mučedníci zemřeli. Jejich těla, mořské vlny vyvrhly na břeh, kde je, křesťané skryli do písku. 

Devadesát let poté, se pak svatí mučedníci Peregrin, Lukián, Pompeus, Hesychius, Papius, Saturnin a Heřman zjevili Alexandrijskému biskupovi a řekli mu, kde se jejich těla nachází. Biskup pohřbil těla svatých mučedníků s poctami a na místě jejich pohřebení, postavil malý chrám k jejich památce.

___________

¹ Svt. Astius ( 98). Památka 4. / 17. července a 6. / 19. července. Podle tradice, byl biskupem města Dyrrhachium. Zajatý prokonzulem Agricolou, byl ke smrti umučen okolo roku 98, protože odmítl přinést oběť pohanské modle. Nejprve byl bit olověnými pruty a poté byl svléknut a ukřižován nahý na stromě. Tělo měl namazané medem, aby ho hryzaly vosy a sršni. Svatý Astius zemřel ve velkých bolestech, oslavujíce přitom Boha. Mučednickou smrt přijal za vlády císaře Trajána.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.