sobota 6. července 2024

Svatá mučednice Agripinna, 

a její společnice Pavla, Vassa a Agathonika ( 257)

památka 23. června / 6. července

Svatá Agripinna žila v III. století, narodila se v Římě a pocházela z významné urozené rodiny. Od mládí, tato panna zasvětila svůj život Bohu.

Blahá vůně Agripinných ctností, byla pro ostatní křesťany zakusením nebeské blaženosti, odříkali se, proto světa a jeho zhoubných vášní. Mnoho mladých panen i žen zralého věku, se snažilo sdílet její způsob života, aby měly účast v té blahodati, kterou Pán udělil svaté Agrippině. Po vzoru svaté, vstupovaly na cestu tělesné čistoty a panenství.

U pohanů, však tyto její zářivé ctnosti, zrodily nenávist. A tak svatou Agripinnu, v čase pronásledování křesťanů, za římského císaře Valeriana vydaly úřadům. Byla obviněna z toho, že povstala a bouří se proti instituci manželství, že takto klame a podvádí mladé dívky. U soudu na to Kristova nevěsta odpověděla, že nikoho neklame, ani nepodvádí, ale přivádí k Bohu, a panenství, které hlásá, neohrožuje společenská ustanovení či instituce, ale je cestou jednoty se Spasitelem, který na svět přišel, když se narodil z Panny.

Poté, z lásky k Nebeskému Ženichovi, odhodlaně vyšla na cestu mučednice. Byla bita po ústech, ale mlčela, ani slovo nehlesla, byla přede všemi obnažena a bičována tak, až její krev zalila všechnu zemi kolem. To vše vytrpěla a překonala zrádné úklady nepřítele lidské spásy. Sama spoutána okovy, slovy o Kristu, rozplétala pohanské bludy.

Anděl Boží poté navštívil mučednici ve vězení a vyléčil ji rány. Agripinna pak s novým odhodláním, znovu předstoupila před soud a následně byla znovu mučena. Při těchto mučeních, oddala svou duši Bohu.

Přítelkyně a duchovní sestry svaté Agripinny, svatá Vassa, Pavla a Agathonika, navzdory ohrožení vlastního života, přišly poté na soud a vyprosily tělo mučednice. Až poté, co bylo tělo svaté Agripinny předhozeno psům, mohly tyto panny, vzít ostatky svaté mučednice a odešly s nimi pryč.

Přecházely z jednoho města do druhého, v noci je vedl sloup světa, nakonec došli na Sicílii. Tam pohřbily Agripinno tělo na místě, které se jmenuje Mineo. Svatá Vassa, Pavla a Agathonika, přítelkyně a duchovní sestry svaté Agripinny, se později staly také důstojné mučednických věnců.

Na místě pohřbení ostatků svaté Agripinny, byl postaven Boží chrám, na památku svaté mučednice. K jejím ostatkům pak přicházeli nemocní, malomocní, či posedlí a získávali uzdravení ze svých neduhů.

V jedenáctém století byly ostatky svaté mučednice Agrippiny přeneseny do Konstantinopole.

  

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.