neděle 30. června 2024

 Ctihodný Botulf, igumen z Iken ( 680)

památka 17. / 30. června

Ctihodný Botulf (Botolph, Botulph), se narodil v Anglii, ve vznešené východo anglické rodině, bratrem mu byl svatý Adulf ¹. Pokřtěn už byl v dětství a pravděpodobně byl duchovním žákem irského osvětitele britských ostrovů, ctihodného Furseyho ², který se kolem roku 613 usadil ve východní Anglii. Botulf byl zřejmě od něj postřižen na mnicha v monastýru na hradě Burgh, který se nacházel v severním Suffolku.

Společně se svým bratrem Adulfem, pak opustili svou vlast a přeplavil se na území dnešní Belgie, aby se tam oba zdokonaloval v křesťanském životě odříkání a šířil blahou zvěst Kristova evangelia. Svatost jejich života, se rozšířila, svatý Adulf, byl zvolen za biskupa a svatý Botulf se po nějakém čase, vrátil do své vlasti.

Ctihodný následně hodně cestoval, pobýval v severní Francii a poté v Sussexu. Po svém návratu do Anglie pravděpodobně navštívil Northumbrii a současné hrabství Shropshire a také strávil nějaký čas v Lincolnshire, v dnešním městě Boston, jehož hlavní chrám města, nese i jeho jméno a je po něm zřejmě pak také pojmenováno i město samotné ³.

Poté se vrátil do východní Anglie a v roce 654 začal budovat monastýr v Iken, který se nachází nedaleko města Aldburgh na pobřeží Suffolku. Iken, odlehlé místo na jižním břehu klikaté delty řeky Alda, se pro monastýr hodil. Kostel, který se dodnes, na tomto místě nachází, nese stále jméno po ctihodném Botulfovi.

Na tomto místě, stejně jako i mnozí před ním, však ponejprv, musel čelit mnohým útokům od nepřítele našeho spasení a jeho služebníků, které zahnal znamením svatého kříže.

Následně, kolem sebe shromáždil společenství mnichů, kteří kdysi pustou a bažinatou oblast obdělávali a proměnili ji v úrodná pole. Igumen Botulf, jehož skutky a činy se nikdy neodchylovaly od slov v jeho kázáních, byl velmi ctěn pro mnohé zázraky, stejně jako pro svatost svého života, dar proroctví a lásku k chudobě.

Využil obrovské sítě řek, které pokrývaly Zemi Východních Anglů, a podél těchto řek se plavil a takto šířil blahou zvěst po této zemi, zejména v Suffolku, ale také v Essexu a Kentu. Ke ctihodnému, který proslul svatostí svého života a mimořádnou učeností a naplnění blahodatí Svatého Ducha, poté přicházelo za radou mnoho mnichů z celé země.

Znaven břemenem starosti a povinností, ctihodný igumen Botulf, zesnul v Pánu 17. června okolo roku 680. Pohřben byl v jednom z chrámů monastýru, který založil. Hned po své smrti, byl ctěn jako svatý.

Sláva o ctihodném se rychle šířila po celé Anglii, kdy nejméně 64 starobylých chrámů, bylo zasvěceno památce tohoto světce. Přestože většina těchto chrámů, se nacházela ve východní části Anglie, chrámy zasvěcené jemu se nachází i ​​v dalších částech země, možná na památku jeho misionářských cest. Pozoruhodné je pak například i to, že uvnitř všech čtyř městských bran Londýna byly kaple zasvěcené ctihodnému Botulfovi.

Svatý Botulf je považován za ochránce poutníků, cestovatelů a obchodníků a jeho jméno je připomínáno v modlitbách za příznivé počasí a bohatou úrodu.

Monastýr v Iken, byl zničen v době vpádu Normanů v IX. a na začátku X. století. V druhé polovině X. století, pak svt. Ethelwold, biskup z Winchesteru ( 984), nalezl ostatky svatých Botulfa a jeho bratra Adulfa.

Sláva ctihodného, se dokonce rozšířila daleko za hranice země, zejména do Holandska, severního Německa a Dánska, a v XI. století dosáhla jeho úcta i Kyjeva.

V církevněslovanské písemné tradici je ctihodný Botulf zmíněn spolu s dalšími západními světci v modlitbě ke Svaté Trojici, rozšířené v ruských spisech z XIV. – XVI. století. Vznik této modlitby, pak někteří badatelé (Alexej Sobolevskij, či novodobí čeští filologové) datují až do XI. století a spojují ji, se Sázavským klášterem (viz Otazníky kolem církevněslovanské Modlitby k sv. Trojici a českých vlivů na literaturu Kyjevské Rusi - Václav Konzal 1991).

____________

 

¹ Svt. Adulf z Maastrichtu (680). Společně se svým bratrem Botulfem, opustil svou vlast a přeplavil se do Belgie, aby se zdokonalil v křesťanském životě. Svatost života těchto bratrů, se poté rozšířila po celé zemi. Svatý Adulf, byl zvolen za biskupa, svatý Botulf se vrátil do své vlasti, kde založil monastýr, ve kterém shromáždil mnoho bratří. V jejich vlasti byla ctěna jejich památka společně 17. / 30. června.

 

² Ctihodný Fursey Irský (650). Památka 16. / 29. ledna. Byl irský mnich, který udělal mnoho pro nastolení křesťanství na Britských ostrovech, zejména pak ve východní Anglii. Poté, co založil klášter v Rathmat v Irsku, odešel do Anglie, kde založil další monastýr na hradě Burgh v Suffolku. Nakonec odešel do Francie, kde založil monastýr v Lagny u Paříže (Lagny-sur-Seine). Pohřben byl v Pikardii. Ctihodný Fursey se proslavil zejména svým kázáním, jeho život byl známý také pozoruhodnými zjeveními, kterých se mu od Boha dostalo.

 

³ Boston. Boston je město a malý přístav v Lincolnshire, na východním pobřeží Anglie. Nejviditelnějším znakem města je kostel svatého Botulfa - Botolpha, viditelný v rovné krajině Lincolnshire na kilometry daleko. Pojmenování města Boston pak bývá spojováno se St. Botolph's Town  - městem sv. Botolpha, nebo také se St. Botolph's stone - kamenem sv. Botolpha.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.