neděle 31. prosince 2023

 Neděle svatých otců

památka poslední neděli před svátkem Kristova Narození

Neděle svatých otců je oslava Pravoslavné Církve, památky všech svatých příbuzných Pána našeho Ježíše Krista.

Slaví se poslední neděli před Vánocemi. Evangelní čtení tohoto dne obsahuje celý Kristův rodokmen z první kapitoly Matoušova Evangelia, dle jeho lidské rodové linie.

Na počátku tohoto Evangelia, je řečeno: Listina rodu Ježíše Krista, syna Davidova, syna Abrahamova. Jméno Ježíš, je jméno židovské a v překladu znamená Spasitel. Slovo Kristus, je řecké slovo, obdoba židovského mašiach, což znamená pomazaný, takto se nazývali králové a velekněží, neboť tito byli pomazáváni svatým olejem. Spasitel je nazván Kristem, neboť on je skutečným Králem, který svou vládou povstal proti hříchu, Spasitel je nazván Kristem, protože jako velekněz Sám sebe vydal za oběť za nás. Pomazán byl pravým olejem, Duchem Svatým.

Je nazván Synem Davidovým a Synem Abrahámovým, protože Spasitel byl potomek národa Izraelského, kterému jako prvnímu, náleželo uslyšet a přijmout blahou zvěst o Bohu, který se vtělil a přišel na svět.

Listinu rodu, evangelista Matouš rozdělil na tři údobí, od Abraháma do Davida, od Davida do Babylonského zajetí a od babylonského zajetí až ke Kristu (Mat 1, 1 - 25).

Svatý apoštol a evangelista Matoušů, pak v listině rodu našeho Pána, dále uvádí i ženy, které svým původem nepatřily do izraelského lidu (Rachab, Rút) nebo byly poskvrněny smilstvem (Rachab, Támar, Batšeba), byl to tak učiněno, za účelem poučení: Bohu nebylo protivné, připočíst takovéto ženy k vyvolenému pokolení, neboť mu není protivné a neopovrhuje povolávat do svého království pohany a hříšníky. Člověk není spasen svými vlastními zásluhami, ale mocí vše očišťující blahodatí Boží.

Rodokmen Kristův podle Matoušova Evangelia

Listina rodu Ježíše Krista, syna Davidova, syna Abrahamova. Abraham měl syna Izáka, Izák Jákoba, Jákob Judu a jeho bratry, Juda Farese a Záru z Támary, Fares měl syna Chesróma, Chesróm Arama. Aram měl syna Amínadaba, Amínadab Naasona, Naason Salmóna, Salmón měl syna Boaze z Rachaby, Boaz Obéda z Rút, Obéd Isaje a Isaj Davida krále. David měl syna Šalomouna z ženy Uriášovy, Šalomoun Roboáma, Roboám Abiu, Abia Asafa, Asaf Jóšafata, Jóšafat Jórama, Jóram Uziáše. Uziáš měl syna Jótama, Jótam Achaza, Achaz Ezechiáše, Ezechiáš Manase, Manase měl syna Amose Amos Joziáše, Joziáš Jechoniáše a jeho bratry za babylónského zajetí. Po babylónském zajetí Jechoniáš měl syna Salatiela, Salatiel Zorobabela, Zorobabel Abiuda, Abiud Eljakima, Eljakim Azóra, Azór Sádoka, Sádok Achima. Achim měl syna Eliuda, Eliud Eleazara, Eleazar Mattana, Mattan Jákoba, Jákob pak měl syna Josefa, muže Marie, z níž se narodil Ježíš řečený Kristus (Mat 1, 1 – 16).

Tropar hlas 2.

Ó hrdinství veliké víry! V žáru plamene, jako při plavbě za klidné vody plesali tři mládenci, a prorok Daniel, byl mezi lvy, jako pastýř mez ovcemi. Na jejich přímluvy, Kriste Bože, spasiž duše naše.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.