sobota 17. června 2023

Svatý nový mučedník, 

protojerej Djordje Bogić (1941)

památka 4. / 17. června

Svatý nový mučedník, protojerej Djordje (Jiří) Bogić - Đorđe Bogić - Ђорђе Богић, se narodil 6. února, roku 1911 ve městě Pakrac. Nižší gymnázium vystudoval ve městě Nova Gradiška, duchovní seminář pak v Sarajevu.

Na kněze, byl rukopoložen 25. května roku 1934, ve městě Pakrac. Jako kněz sloužil ve farnostech Majar a Bolmače, odtud pak odešel sloužit na farnost do města Našice, kde ho zastihla Druhá světová válka. Jeho utrpení a mučednictví, bylo zaznamenáno v díle Viktora Novaka „Magnum Crimen“ (Záhřeb 1948, str. 641 - 642):

„V noci, 17. června roku 1941, vpadl Felix Lahner, mlékař z Našice, do bytu kněze Bogića, společně ještě s dvěma ustašovci a vyzvali ho, aby s nimi ihned odešel k výslechu. Bogić uposlechl jejich výzvě a nastoupil do automobilu, které čekalo před jeho domem. Automobil poté vyrazil směrem k polím. Takto byl Bogić dovezen na pastvinu za město Našice, ke kapli svatého Martina, kde byl zabit, předtím byl však vystaven otřesnému mučení. Ustašovci ho přivázali ke stromu, odřezali mu nos, uši, jazyk a vousy i s kůží. Poté mu vypíchli oči a přitom ho uráželi a proklínali těmi nejhoršími výrazy a slovy. Poté mu jeden ustašovec, rozpáral hruď a břicho, vytáhl mu z útrob jeho střeva, které mu omotal okolo krku. Až teprve v tom okamžiku, ztratil kněz Bogić vědomí. Tehdy ustašovci přeřízli provaz, kterým byl přivázán ke stromu a on se celý zhroutil na zem, kde byl nakonec zastřelen jejich puškami. Hlavním viníkem mučednické smrti, je pak vinen, římskokatolický kněz z Našice, Sidonij Šolc. Jeden ze svědků uvedl: „On (Otec Šolc) nechal zabít našeho místního kněze Djordje Bogića, tím nejbrutálnějším způsobem. Uprostřed noci ho vyvedli ven z bytu a zmasakrovali ho…“.

Tělo otce Djordje, pak na tom místě zůstalo přes noc a celé ráno, až do poledne. Až kolem čtvrté hodiny odpoledne, bylo místním Rómům nařízeno, aby ho odvezli do kolonie Brezik a tam, aby ho pohřbili na hřbitově.“

V roce 1998, pak Posvátný sněm archijerejů Srbské pravoslavné církve, protojereje Djordje Bogića, kněze z Našice, prohlášen knězem mučedníkem a byl zapsán, jako nový svatý do Zástupu svatých Srbské církve.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.