sobota 25. března 2023

Spravedlivý Pinchas

památka 12. / 25. března

Spravedlivý Pinchas, byl vnukem velekněze Árona a syn velekněze Eleazara. Byl také veleknězem a plnil horlivě svoji službu.

Když byli Židé, z Egypta vyvedení svatým prorokem Mojžíšem, blízko Zaslíbené země, jejich sousedé Moabité a Midjánci, se naplnili strachem a závistí. Nespoléhajíce na svou sílu, rozhodli se uchýlit se k čarodějnictví a pozvali čaroděje Bileáma, aby proklel Izraelity. Avšak Pán ve svém zjevení k Bileámovi oznámil svou vůli a ten, naplněn Duchem, třikrát Božímu lidu požehnal.

Tehdy Moabité, vtáhli skrze smilstvo Izreality do modloslužby před Baal – peórem. Bůh poté potrestal Izraelce za jejich odpadlictví a ti začali po tisících umírat od moru. Mnozí poté, když spatřili tento Boží hněv, přišli k rozumu a obrátili se k pokání. V té době však jistý Zimri, vůdce kmene Simeonova, „přivedl ke svým bratřím Midjánku před očima Mojžíše i celé pospolitosti Izraelců, právě když plakali u vchodu do stanu setkávání“ (Num 25, 6). Pinchas, který byl naplněn spravedlivým hněvem na svůdce a pokušitele svého lidu, vstoupil do jeho stanu a probodl jej i Midjánku kopím. Nato promluvil Hospodin k Mojžíšovi: „Pinchas, syn Eleazara, syna kněze Árona, odvrátil mé rozhořčení od Izraelců tím, že dal uprostřed nich průchod mé žárlivosti, takže jsem ve své žárlivosti s Izraelci neskoncoval. Proto vyhlas: Hle, daruji mu svou smlouvu pokoje. Ta bude pro něho i pro jeho potomstvo smlouvou trvalého kněžství za to, že horlil pro svého Boha. Bude za Izraelce vykonávat smírčí obřady“ (Num 25, 10 – 13).

Poté se spravedlivý Pinchas v čele izraelského vojska, vydal na Boží příkaz k Moábcům, a potrestal je za jejich špatnost a lstivost.

Po smrti velekněze Eleazara byl spravedlivý Pinchas jednomyslně zvolen veleknězem. Velekněžství podle Božího zaslíbení pokračovalo v jeho potomstvu. Spravedlivý zemřel ve vysokém věku, okolo roku 1500 před Kristovým narozením.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.