sobota 18. března 2023

Ctihodný nový mučedník Gabriel, Konstantinopolský ( 1676)

2. /15. února, památka jeho mučednické smrti

Narodil se ve městě Alloni na ostrově Prokonnésos (nyní Marmara v Marmarském moři).

Ještě jako mladý, přijal mnišský postřih. Jako mnich, pak v sobě pocítil horlivou touhu napodobit našeho Spasitele Ježíše Krista v jeho utrpeních.

Ctihodný byl jednou vyslán do Konstantinopole, kde měl sloužit jako ohlašovatel bohoslužeb v patriarším chrámu. V té době bylo totiž oznamování bohoslužeb pomocí zvonů a klepadel, Turky zakázáno a začátek bohoslužeb se vyvolával hlasem.

Jednoho dne se ctihodnému stalo to, že do něj na ulici strčil Turek. Kvůli tomu se pak strhla hádka, během které, Gabriel promluvil o islámu s opovržením. V té chvíli, ho chytl rozvášněný dav a dovlekl ho, před soudce. Gabriel se nijak neospravedlňoval a nevymlouval, směle před soudcem vyznal svou víru ve Spasitele našeho Ježíše Krista a odsoudil muslimskou špatnost, když pronásledují víru křesťanskou. Poté byl pro urážku, odsouzen ke smrti. Svatý Gabriel svoji hlavu pokojně sklonil pod popravčím mečem. Tak se splnila jeho touha přijmout utrpení pro Krista. Mučednickou smrt přijal 2. / 15. února, roku 1676 v Konstantinopoli. Protože místní křesťané neměli dost peněz na vykoupení těla mučedníka, Turci o tři dny později, hodili jeho ostatky do moře.

Utrpení svatého, zapsal Joannis Kariophillis, velký logothétes Velké církve (tj. Konstantinopolské Patriarchie).

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.