pondělí 26. září 2022

Ctihodný Nikita Borovský,

Kostromský (XV. stol)

památka 15. / 28. září

Přijal mnišský postřih a svůj mnišský zápas, započal v monastýru ctihodnéhoSergije Radoněžského († 1410), v zástupu jeho učedníků. Ve starých synodicích, je nazýván příbuzným ctihodného Sergije.

V polovině osmdesátých let XIV. století, ctihodný Nikita, vstoupil do bratrstva Serpuchovského Vysockého monastýru.

Za nejpravděpodobnější důvod, přechodu duchovního žáka ctihodného Sergije do tohoto monastýru, pak lze považovat společné přání knížete Vladimíra Andrejeviče ze Serpuchova a představeného monastýru ctihodného Athanasija Vysockého staršího, získat pro monastýr zkušeného duchovníka. Kníže Vladimír i ctihodný Sergij, si přáli, aby v novém monastýrském bratrstvu dle příkladu Radoněžského, Svato – Trojického monastýru byl dobrý duchovník. V Radoněžském, Svato – Trojického monastýru byli za duchovníky ustanovováni, ti ponejvíce v modlitbě a duchovním zápase zkušení učedníci blaženého igumena Sergije.

Roku 1396, se ctihodný stal igumenem Vysockého monastýru, okolo roku 1414, kvůli nemoci očí monastýr opustil a odešel do Borovska, kde se po zesnutí ctihodného Nikifora (památka 9. / 22. února), stal duchovníkem monastýru Záštity Přesvaté Bohorodice. Tam za ním okolo roku 1415, přišel do duchovního učení ctihodný Pafnutij Borovský († 1477).

Na počátku dvacátých let XV. století, ctihodný Nikita z monastýru odešel a přišel na sever do Kostromy, kde na okraji města založil monastýr Zjevení Páně.

Roku 1422, se stal ctihodný Nikita důstojným spatřit vyzdvihnutí ze země, svatých ostatků svého příbuzného a duchovního učitele ctihodného Sergije Radoněžského.

Zesnul v polovině XV. století, pohřben byl v dřevěném chrámu Zjevení Páně, v jím založeném monastýru.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.