neděle 21. srpna 2022

Svatý apoštol Matěj († 63)

památka 9. / 22. srpna

Svatý apoštol Matěj se narodil v Betlémě a pocházel z pokolení Judova. Od raného dětství studoval Boží Zákon podle svatých knih pod vedením svatého Simeona Bohopříjemce. Když se náš Spasitel, Pán Ježíš Kristus zjevil světu, svatý Matěj v něj uvěřil jako v Mesiáše, neustále ho následoval a nakonec jim byl vybrán do zástupu sedmdesáti apoštolů, které Pán poslal před sebou po dvou do každého města i místa, kam měl sám jít (Luk 10, 1).

Po Nanebevstoupení Páně, apoštol Matěj, byl vybrán losem do zástupu dvanácti apoštolů, na místo odpadlého Jidáše Iškariotského (Sk 1, 15 – 26).

Po Sestoupení Svatého Ducha na apoštoly šířil apoštol Matěj Evangelium v Jeruzalémě a v Judsku, spolu s dalšími apoštoly (Sk 6, 2; 8, 14).

Z Jeruzaléma spolu s  apoštoly Petrem a Ondřejem odešel do Syrské Antiochie, byl v kappadockém městě Tyana a v Sinope. Zde byl uvržen do vězení, ze kterého jej však zázračně vysvobodil apoštol Ondřej Prvozvaný. Poté apoštol Matěj putoval do  Amasye, města na břehu Pontu.

Byl s apoštolem Ondřejem v čase třetího putování, při kterém navštívili Edessu a Sebastu. Dle církevní tradice putoval také se svým kázáním Evangelia na území dnešní Západní Gruzie, Makedonie. Byl mnohokráte vystaven smrtelnému nebezpečí, avšak Pán ho zachoval na živu pro kázání Evangelia. Jednou ho pohané přinutili vypít otrávený nápoj. Apoštol ho vypil a nejen, že sám zůstal nezraněn, ale uzdravil další vězně, kteří od tohoto nápoje oslepli. Když svatý Matěj vyšel z vězení, pohané ho marně hledali, protože se pro ně stal neviditelným. Při jiné příležitosti, když se na něj pohané ve své zuřivosti vrhli, aby ho zabili, otevřela se pod nimi země a pohltila je. Apoštol Matěj se pak vrátil do Judeje a nepřestával osvěcovat své krajany světlem Kristova učení. Učinil velké zázraky ve jménu Pána Ježíše Krista a mnoho lidí obrátil na víru.

Židovský velekněz Ananiáš, který nenáviděl Krista a již dříve vydal rozkaz svrhnout apoštola Jakuba, bratra Páně, ze střechy chrámové, nařídil, aby byl apoštol Matyáš uvězněn a poté předveden před veleradu v Jeruzalémě. Tam Ananiáš pronesl řeč, ve které rouhavě promlouval proti Pánu. Apoštol Matěj na to odpověděl slovy z proroctví Starého Zákona, ve kterých jasně ukázal, že Ježíš Kristus je Pravý Bůh, Mesiáš zaslíbený Bohem Izraeli, Syn Boží, jednobytný a spoluvěčný Bohu Otci. Po těchto slovech byl apoštol Matěj veleradou odsouzen ke smrti a ukamenován. Když už byl svatý Matěj mrtev, nepřátelé Kristovy víry, aby skryli zločin, tak mu jako odpůrci Césara, dali useknout hlavu. Podle dalších pramenů byl apoštol Matěj ukřižován. Některé prameny pak uvádějí, že zemřel v Kolchide (v dnešní Gruzii). Svatý apoštol Matěj přijal mučednickou korunu a smrt pro Krista okolo roku 63.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.