sobota 20. srpna 2022

Ikona Matky Boží Tolgská

památka 8. / 21. srpna

Tato ikona Matky Boží, se zjevila 8. srpna roku 1314, svt. Prochoru Rostovskému ¹. Když světitel Prochor projížděl eparchií, zastavil se poblíž Jaroslavli, na pravém břehu řeky Volhy naproti soutoku s říčkou Tolgou. Tehdy se stalo, že okolo půlnoci, když všichni už spali, světitel Prochor se probudil a spatřil jasné světlo, které osvěcovalo celé okolí. Toto světlo vycházelo z ohnivého sloupu na druhém břehu, ke kterému se táhl podivuhodný most. Světitel si vzal na cestu své archijerejské žezlo, přešel na druhý břeh.

Když se k tomuto ohnivému sloupu přiblížil, spatřil v něm ikonu Přesvaté Bohorodice, která stála ve vzduchu. Zcela ohromen takovýmto viděním, dlouho se na tomto místě modlil, když se vrátil zpět, své archijerejské žezlo si zapomněl vzít sebou.

Druhého dne poté, co byla odsloužena jitřní, když se svt. Prochor chystal pokračovat na své cestě na lodi, začali hledat jeho archijerejské žezlo, to však, ale nikde nemohli najít. Tehdy si světitel vzpomněl, že své archijerejské žezlo zapomněl na druhé straně řeky, kam přešel přes onen pozoruhodný most, poté všem také řekl i o onom podivuhodném zjevení, kterému se dostalo.

Na druhý břeh pak byli posláni sluhové, aby se tam podívali. Sluhové se vrátili se zprávou, že v lese mezi stromy uviděli ikonu Matky Boží a vedle ní i archijerejské žezlo. Svatý poté okamžitě se všemi společně přeplul na druhý břeh, kde poznal ikonu, která se mu zjevila. Po vroucí modlitbě před nově zjevenou ikonou byly na tom místě poraženy stromy a posvěcen základ pro budoucí chrám. Jakmile se o nově zjevené ikoně dozvěděli obyvatelé Jaroslavle, dorazili na toto místo. V poledne byl již chrám postaven a večer ho světitel vysvětil ke cti svátku Uvedení do chrámu Přesvaté Bohorodice. Do nového chrámu byla přenesena ikona a na den jejího zjevení byla ustanovena památka. Později, dal při tomto chrámu, svt. Prochor vystavět Tolgský monastýr Uvedení do chrámu Přesvaté Bohorodice ².

Raduj se, Radosti naše, 

která nás vždy utěšuješ, ikonou Tvojí.

__________

¹ Svt. Prochor, v schimě Trifon, Rostovský († 1328). Památka 7. / 20. září. Do roku 1311 byl archimandritou monastýru Proměnění Páně v Jaroslavli. Metropolitou Kyjevským a celé Rusi Petrem († 1326), byl ustanoven biskupem Rostovským. V srpnu roku 1314 z jeho rozhodnutí byl v Jaroslavském knížectví na místě, kde se mu zjevila ikona Matky Boží Tolgská, založen Tolgský monastýr Uvedení do chrámu Přesvaté Bohorodice, jehož hlavní svatyní se stala nově zjevená ikona, nazývaná poté Tolgská. Po 16 letech archijerejské služby odešel do monastýru Proměnění Páně v Jaroslavli, kde přijal schimu se jménem Trifon. Světitel zesnul 7. září 1328, pohřben byl v monastýru vedle chrámu Proměnění Páně.

² Tolgský monastýr Uvedení do chrámu Přesvaté Bohorodice. Tento monastýr byl založen roku 1314, svt. Prochorem Rostovským, při chrámu Uvedení do chrámu Přesvaté Bohorodice, který byl postavený na místě zjevení se Tolgské ikony Matky Boží. Monastýr byl proslaven mnohými zázraky, od této divotvorné ikony. Na konci XVII. století, díky péči igumena Gordiana, byly postaveny okolo monastýru kamenné hradby s věžemi a řada monastýrských budov s mnišskými keliemi. V XVII. – XIX. století, byl tento monastýr, jedním z nejznámějších a nejnavštěvovanějších v gubernii. Ve XX. století, v roce 1926, byl monastýr zčásti uzavřen a v roce 1928 byl uzavřen zcela. Monastýrské budovy, byly nejprve přeměněny na bytové domy a od roku 1936, se z monastýru stal Dětský výchovný ústav. Monastýr byl znovuobnoven v roce 1987, jako ženský monastýr a stal se vůbec prvním otevřeným ženským monastýrem v bývalém Sovětském svazu. Po rozpadu Sovětského svazu, se Tolgský monastýr, stal jedním z největších monastýrů v Rusku. Při monastýru byl otevřen domov pro přestárlé řádové sestry. Monastýr založil i několik metochů. V monastýru se dnes nachází také svaté ostatky svt. Ignatija (Brjančaninova), biskupa stavropolského a kavkazského († 1867).

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.