sobota 27. srpna 2022

Svatý prorok Micheáš

památka 14. / 27. srpna

Prorok Micheáš, šestý z dvanácti malých proroků¹, pocházel z rodu Judova z vesnice Mórešet, na jih od Jeruzaléma.

Svou prorockou službu, započal okolo roku 778 před Kristovým Narozením. Takto činil téměř padesát let, za vlád judských králů Jótama, Achaza a svatého spravedlivého Ezechjáše (památka 28. srpna/ 10. září). Byl současníkem proroka Izajáše.

Jeho poučení a proroctví, se vztahovala na Judské i Izraelské království. Předpověděl pohromy a neštěstí hrozící Izraelskému království před jeho zničením, utrpení Judska během nájezdů asyrského krále Sinacheriba.

Jemu náleží proroctví o narození Spasitele světa: „A ty, Betléme efratský, ačkoli jsi nejmenší mezi judskými rody, z tebe mi vzejde ten, jenž bude vládcem v Izraeli, jehož původ je odpradávna, ode dnů věčných.“ (Mich 5, 1). Ze slov proroka Jeremjáše (Jer 26, 18 – 19), je pak vidno, že Judejci se ho báli ubít. Zemřel v pokoji a dožil se důstojného stáří.

Za vlády svatého císaře Theodosia II., byly nalezeny jeho ostatky, spolu s ostatky proroka Abakuka.

_________________

 

¹ Malými proroky je pojmenováno dvanáct starozákonních proroků a jejich pojmenování „malí“ se týká nikoli toho, že by byli méně významní než tzv. velcí proroci, ale spíše pro menší rozsah jejich prorockých knih. Mezi malé proroky, tak patří: proroci Ozeáš (památka 17. / 30. října), Joel (památka 19. října / 1. listopadu), Amos (památka 15. / 28. června), Abdiáš (památka 19. listopadu / 2. prosince), Jonáš (památka 22. září / 5. října), Micheáš (památka 5. / 18. ledna), Nahum (památka 1. / 14. prosince), Abakuk (památka 2. / 15. prosince), prorok Sofoniáš (památka 3. / 16. prosince), Aggeus (památka 16. / 29. prosince), Zachariáš (památka 8. / 21. února), Malachiáš (památka 3. / 16. ledna).

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.