neděle 24. října 2021


Svatý Filip, apoštol ze sedmdesáti,

jeden z prvních sedmi diákonů,

biskup města Tralleis v Lýdii

památka 11. / 24. října

Svým původem pocházel z Caesareje palestinské. Byl ženatý a měl čtyři dcery, které měly dar proroctví (Sk 21, 8 – 9).

Pro svůj zbožný život, spolu s dalšími apoštoly ze sedmdesáti, svatým prvomučedníkem Štěpánem, svatým Prochorem, svatým Nikánorem, svatým Timónem, svatým Parménem a také Mikulášem z Antiochie, byl v Jeruzalémě vybrán dvanácti apoštoly, na diákonskou službu. O jeho vybrání a ustanovení, vypráví kniha Skutků svatých apoštolů (Sk 6, 1 - 7).

V době, kdy bylo započato pronásledování Jeruzalémské Církve, kdy arcidiákon Štěpán přijal mučednickou smrt, apoštol Filip šířil Evangelium a činil mnoho zázraků v Samařsku, kde obrátil mnohé ke Kristu. Mezi jinými, pokřtil Šimona Mága a eunucha etiopské královny Aétiosa, kterého potkal na cestě z Jeruzaléma do Gazy, kam se vypravil dle příkazu, který mu dal Anděl (Sk 8, 5 – 13; 26 – 39).

Po pokřtění Aétiosa, se Duch Páně zmocnil apoštola Filipa a ten se ocitl v Azótu (nyní Ašdod), procházel tam všemi městy a přinášel jim radostnou zvěst, až se dostal do Cesareje (Sk 8, 40).

Nějaký čas zde žil ve svém domě, poté se vrátil do Jeruzaléma, kde byl apoštoly ustanoven biskupem města Tralleis v Lýdii (Τράλλεις της Λυδίας nyní Aydın), v Malé Asii. Zde apoštol Filip šířil Evangelium, mnohé obrátil ke Kristu, činil zázraky a zesnul ve stáří.

 

Tropar hlas 3.

Apoštole svatý Filipe, pros milosrdného Boha, aby prominutí hříchů, udělil duším našim.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.