středa 3. listopadu 2021


Svatá panna a mučednice

Voršila - Uršula z Colonia Agrippina

památka 21. října/ 3. listopadu


Svatá panna a mučednice Voršila - Uršula z města Colonia Agrippina, je ctěná spolu s dalšími jedenácti pannami mučednicemi¹.

Byla dcerou Dionotuse, krále Dumnonie². Obdařená nevyslovitelnou krásou a bystrou myslí, měla mnoho ctitelů a obdivovatelů. Ctnostná Voršila byla zbožnou křesťankou, která se odmítla vdát a přála si, svojí panenskou čistotu zasvětit Pánu Ježíši Kristu.

V roce 383 Magnus Maximus, římský vojenský velitel v Británii, byl prohlášen za císaře a téhož roku se přeplavil do Galie, aby se utkal s císařem Gratianem. Aby si Magnus Maximus upevnil svou moc, nabídl v Galii k sňatku urozené britské dívky. Jednou z těchto mladých dívek z Británie, které byly takto připraveny k dohodnutému nucenému sňatku a, které byly poslány na evropskou pevninu, byla i Voršila.

Silná bouře, však lodi, na které dívky pluly, zabránila, aby se dostaly do cíle své cesty, do Armorika³. Loď namísto toho, doplula do ústí řeky Rýn, odkud se dívkám podařil utéct a dostat se k městu Colonia Agrippina.

Dle tradice, dívky nejprve putovaly do Basilee (Basilej, dnešní Švýcarsko), poté ještě do Říma. Cestou vyprávěla Voršila svým družkám o křesťanské víře a ty pak přijaly křesťanství a nechaly se v Římě pokřtít. Krátce nato, se pak vrátili znovu zpět do města Colonia Agrippina. Tam je však zastihla válka, protože město začali obléhat barbaři .

Obléhatelé města, se rozhodli vyjít ke křesťanským pannám, aby dali průchod svým tělesným vášním, myslíc si přitom jak snadná bude jejich kořist. Narazili však na hrdinný odpor ctnostných panen, které se rozhodly bránit svou ctnost až do konce. Svatá Voršila a její družky, nakonec během této bitvy zemřely, jejich těla byla zcela pokryta barbarskými šípy. Říkalo se, že poté, co byla jako poslední z dívek zabita svatá Uršula, barbaři, kteří už chtěli znovu napadnout město, náhle spatřili obrovskou armádu, která byla připravena se na ně vrhnout. Když toto vidění barbaři spatřili, vyděšeně se stáhli z města. Oběť svatých panen, tak zachránila město Colonia Agrippina, před vypleněním a zpustošením. Těla svaté Voršily a jejich souputnic, poté byla s úctou pohřbena obyvateli města, kteří jim byli vděčni za svou záchranu.

V pátém století pak byl postaven chrám na jejich památku. Tento chrám dal postavit senátor z východu Clematius, který měl ve snu vidění, aby dal postavit chrám v čest svatých mučednic. Dnes je tento chrám, nejstarší bazilikou Dolního Rýna.

____________________________________________________

 

¹ Družky a spolumučednice svaté Voršily: Sentia, Gregoria, Pinnosa, Mardia (Martha), Saula, Britula, Saturnina, Rabacia, Saturia (Saturnia), Palladia.

 

² Dumnonie. Latinizované jméno keltobritského království z období po stažení Římanů z Británie mezi koncem 4. a koncem 8. století, které se nacházelo v nejzápadnější části jihozápadní Anglie. Centrum království bylo v oblasti současného hrabství Devon, ale zahrnovalo dále současné hrabství Cornwall a část Somersetu.

 

³Armorika, dnešní Bretaň. Armorica nebo Aremorica, je historické území na severozápadě Galie v období antiky a raného středověku. Zaujímala oblast Bretaňského poloostrova a přilehlé oblasti vymezené na jihu řekou Liger (Loira) a na severovýchodě řekou Sequana (Seina), tedy region Bretaně a části sousedních regionů Normandie a Pays de la Loire v dnešní Francii.

 

⁴ Colonia Claudia Augusta Agrippina. Název dnešního města Kolín nad Rýnem. Město bylo založeno císařovnou Agrippinou, ženou Claudia, která se narodila v legionářské osadě (castra Romana) nad Rýnem - součásti Dolnogermánského limitu Římské říše. V roce 50 dala této osadě jméno Ara Agrippinensium, podle jiných pramenů Colonia Claudia Augusta Agrippina a povýšila ji na město. Kolem roku 89 se město stalo hlavním městem provincie a jedním z významnějších center římského impéria na sever od Alp. Ve 4. století zde vzniklo biskupství a do roku 785 arcibiskupství kolínské.

 

Některé prameny nazývají jako obléhatele Huny, ale tehdejší invaze Hunů se zdá tehdy jako málo nepravděpodobná. Město mohlo být spíše obléháno, římskými legionáři z tábora jiného císaře, anebo Franky. Jsou tu potom i další možnosti a to, že barbarští obléhatelé města, mohli být Alani, Vandalové nebo Sasové.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.