čtvrtek 21. října 2021

Svatá mučednice Pelagie,

panna Antiochijská († 312)

památka 8. / 21 října

Tato svatá panna a mučednice, žila za vlády císaře Dikoleciána v Syrské Antiochii¹, pocházela z urozeného rodu. Ve víře byla učednicí ctih. muč. Lukiána, presbytera Antiochijského († 312).

Když se vládce města o ní dozvěděl, že je křesťanka, poslal za ní vojáky, aby ji zatkli. Vojáci plnící rozkaz svého nadřízeného, obklíčili dům, kde žila. Když to Pelagie, uviděla, sama vyšla vojákům naproti a poprosila je o nějaký čas, aby se mohla připravit.

Pamatujíce na ty, kteří už před ní vstoupili na cestu mučedníků, Pelagie, věděla, jak jsou vojáci hrubí, jak se ji budou snažit zneuctít a vzít ji její panenství, které se ona rozhodla zasvětit Pánu. Tehdy se rozhodla a odešla na místo v domě, kde se obvykle modlila. Obrátila se k východu, své ruce pozdvihla k nebi, svoji tvář přitom omývala mnohými slzami. Takto se pak Pelagie, dlouho modlila k Bohu, aby nebyla vydána do rukou vojínů, raději aby odešla k Bohu, jako oběť čistá, bez poskvrny. Potom se oblékla, do nejlepších šatů a vrhla se z horní části domu, dolů na zem. Takto svatá panna Pelagie, odevzdala ducha svého Bohu.

Svaté Pelagii, bylo pouhých patnáct let, když přijala dobrovolně utrpení proto, aby si zachovala svou nevinnost. To se událo na počátku IV. století.

Svt. Ambrož biskup mediolánský († 397), dává svatou Pelagii, za příklad mučednictví, třebaže nestihla přijmout mučení pro Krista, od svých pronásledovatelů. Svt. Jan Zlatoústý († 407), pak svatou nazývá blaženou mučednicí.

_________________________________________________ 

¹ Syrská Antiochie, bylo historické město na severu Sýrie na řece Orontés, u Isského zálivu na severovýchodě Středozemního moře.  Dnes se na jeho místě nachází turecké město Antakya.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.