čtvrtek 23. září 2021

Svaté panny a mučednice, Minodora, Mitrodora a Nymfodora († 305)

památka 10. / 23. září

Minodora, Mitrodora a Nymfodora, byly rodné sestry a pocházely z Bithýnie (Bithýnie – Βιθυνία, byla ve starověku královstvím a římskou provincií, rozkládající se na severovýchodě Malé Asie při březích Propontidy - Marmarského moře, thráckého Bosporu a Pontu Euxinu - Černého moře).

Vyznačovaly se, velkou zbožností a tak nakonec se rozhodly, že si přejí uchovat si panenský život a všeho světského se vzdát. Pro tento život, si vybraly odlehlé místo v pustině, kde žily v duchovním zápase, v půstu a modlitbě. Sláva o životě těchto svatých panen, se však brzy rozšířila mezi lidmi, protože na jejich přímluvy, se uzdravili nemocní, kteří za nimi v poslední naději přicházeli.

Bithýnie, byla tehdy pod správou pohanského vládce Frontonuse, který vydal příkaz, aby byly sestry zajaty a předvedeny před soud. Nejprve se je snažil Frontonus přesvědčit líbivými slovy, sliboval jim pocty i odměny, jen když se zřeknou Krista. Sestry však před ním neustále pevně vyznávaly svoji víru a jakékoliv jeho nabídky odmítaly. Frontonus, se proto rozzuřil a svůj hněv, si vylil nejprve na nejstarší z nich, na svatou Minodoru. Svatá hrdinně snášela všechna muka a utrpení, až nakonec zvolala: "Pane, Ježíši Kriste, radosti srdce mého, naděje moje, přijmi v pokoji duši mou!", s těmito slovy, pak ducha svého předala Bohu.

Za čtyři dny, byla před vládce na soud přivedena, mladší sestra Mitrodora. Aby je zastrašili, položili před ní, zmučené tělo její starší sestry. Když spatřila sestřino tělo, mnoho pro ni plakala, ale víry se nevzdala a i ona zůstala neoblomná.

Poté i svatá Mitrodora byla mučena. Když umírala, do posledního vzdechu vzývala milovaného Spasitele a Pána našeho Ježíše Krista. Poté, byla předvedena třetí ze sester Nymfodora. I před ní, byly položeny těla umučených sester. Frontonus takto znovu doufal, že mladou dívku tímto vyděsí. Znovu přívětivými slovy, se jí snažil přesvědčit, aby ona sama, se slitovala nad svou krásou, svým mládím a poklonila se pohanským bohům, znovu jí sliboval mnohé dary a pocty. Svatá Nymfodora, však jeho slova odmítla jako nicotná a dobrovolně přijala osud svých sester. Nakonec byla ubita železnými pruty k smrti.

Těla svatých mučednic, chtěli spálit na hranici, ale silný déšť, tento oheň uhasil a blesk spálil Frontunuse a jeho služebníky. Křesťané poté vzali těla sester a s úctou je pohřbili.

Část ostatků svatých mučednic, je chráněno na Svaté hoře Athos, v chrámu Záštity Přesvaté Bohorodice, v monastýru svatého Pantelejmona. Čestná ruka svaté Mitrodory, se pak nachází v monastýru Pantokrator.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.